IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите са спокойни за демокрацията в Бразилия

Инвеститорите изглежда са убедени, че бунтовете от неделя са еднократно явление

08:38 | 13.01.23 г.
Бразилското знаме се вижда иззад счупено при безредиците стъкло на правителствена институция. Снимка: Arthur Menescal/Bloomberg
Бразилското знаме се вижда иззад счупено при безредиците стъкло на правителствена институция. Снимка: Arthur Menescal/Bloomberg

Почти толкова изненадващо, колкото и шокиращите събития в Бразилия, е колко слабо реагираха на това световните пазари. Това показва, че инвеститорите може би вече са подготвени за епоха на по-нестабилна геополитика след напрежението през 2022 г. около Русия и Китай.

Още не е изминала пълна година от началото на войната на Русия в Украйна, която повечето пазари отхвърляха като възможност, въпреки че Москва струпа войски по границата с Украйна месеци преди това. Въпреки сериозността на икономическите последици от войната виждаме друг значителен риск да се игнорира от пазарите, пише Ройтерс.

Някои омаловажават събитията като шок сам по себе си. Много гласове в Бразилия смятат, че неделният щурм на президентския дворец, Конгреса и Върховния съд от хиляди поддръжници на бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро изобщо не е изненада, а просто подчертава дълбоките разделения в страната.

Болсонаро, който напоследък е сравняван с бившия американски президент Доналд Тръмп, все още не е признал поражението си на изборите през октомври. Той твърди, че бразилската система за електронно гласуване е допуснала измама, което допринася за напрежението сред отричащите изхода от вота.

Атаката срещу правителствени сгради се случи само няколко дни след встъпването в длъжност на левия президент Луис Инасио Лула да Силва, който победи в изборите през октомври 2022 г.

Лула изглежда възстанови реда в столицата, след като бяха извършени хиляди арести. Това, което е критично важно, е, че армията не се намеси, за да подкрепи протестиращите и исканията им за преврат - и то в страна, в която военната диктатура беше прекратена през 1985 г., допълва агенцията.

Инвеститорите, анкетирани от агенцията за първоначалната им реакция, изглежда оценяват събитието като еднократно. Те предпочитат да се фокусират върху икономическите планове на Лула и обещанията му за разходи. Пазарите почти не отчитат промени в понеделник, спредовете по бразилските държавни доларови облигации също са стабилни до момента.

Кредитната компания Moody's коментира, че не смята, че бунтовете биха засегнали сами по себе си дългосрочния кредитен рейтинг Ba2 на страната. Въпреки че могат да възникнат отрицателни последици за кредита, ако насилствените действия продължат и доведат до икономически сътресения, вероятността това да се случи според компанията е малка.

Кредитната агенция не обръща внимание на по-широки институционални опасения относно устойчивостта на бразилската демокрация или риска от военно управление и как съюзническите западни демокрации, които широко осъдиха бунтовете, биха били принудени да реагират на такъв краен изход от гледна точка на санкции.

Поне на пръв поглед бразилските активи не изглеждат като провалени сделки. Водещите бразилски акции се представиха през 2022 г. по-добре от акциите на другите големи икономики, подкрепени от силните ръстове на цените на суровините след началото на войната.

Това, което много банки посочват, е предполагаемата рискова премия, която вече е вградена в бразилските реални лихвени проценти. От една страна, бразилската централна банка беше една от първите, които започнаха да повишават лихвените проценти след пандемичната рецесия. Институцията увеличи основния си лихвен процент с повече от 10 процентни пункта до 13,8% от началото на 2021 г. насам. Основната лихва в Бразилия е сред най-високите сред големите развиващи се икономики, въпреки че вътрешната инфлация намаля почти наполовина миналата година в сравнение с 2021 г.

Стратезите на JPMorgan посочват, че според техния краткосрочен модел на оценка справедливата оценка на реала е около 5,15 за долар - около 4% повече в сравнение с началото на годината. Goldman Sachs смята, че повишаващите се коригирани спрямо инфлацията лихвени проценти поддържат валутата привлекателна, а показателите предполагат рискова премия от почти 20% реално. Това оставя място за добри печалби дори ако пазарите продължат да оценяват някои политически рискове.

Спокойствието на по-широките световни пазари също е интересно явление. Все пак Бразилия е на 12-то място в света по големина на икономиката и един от най-големите износители на храни и суровини. Тъй като глобалната инфлация е икономическото страшилище в момента, всичко, което има риск да предизвика друг шок в предлагането, също би трябвало да се счита за сериозен риск.

Как една заплаха срещу демокрацията в Бразилия може да позиционира страната спрямо основните западни съюзници или други автокрации в рамките на дългогодишната групировка БРИК? Инвеститорите може би имат отговор и на този въпрос.

Според скока в края на миналата година в индикатора за геополитически риск на BlackRock (индексът проследява относителната честота на новините и другите съобщения за конкретни геополитически рискове) инвеститорите обръщат повече внимание на тези рискове, отколкото са правили от поне пет години насам. Сред 10-те най-големи риска, изброени по вероятност, са политическите рискове на нововъзникващите пазари, които застрашават политическите институции.

На конференцията си за перспективите пред пазарите през 2023 г. във вторник от Goldman Sachs се фокусираха върху геополитиката като доминираща тема. Съветникът на Goldman и бивш ръководител на британската разузнавателна служба MI6 Алекс Йангър коментира, че близкото минало може да не е добър ориентир за това как ще се развиват нещата в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още