IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лула да Силва се връща на президентския пост в размирна, разделена Бразилия

От него се очаква да възстанови нормалността и да подобри качеството на живот на хората след управлението на Болсонаро, който още не е признал загубата си на вота

16:14 | 01.01.23 г.
Луис Инасио Лула да Силва. Снимка: Andressa Anholete/Bloomberg
Луис Инасио Лула да Силва. Снимка: Andressa Anholete/Bloomberg

Левият лидер Луис Инасио Лула да Силва ще положи клетва като президент на Бразилия в неделя при засилени мерки за сигурност в бразилската столица след заплахите за насилие от поддръжници на крайнодесния му предшественик Жаир Болсонаро.

Церемонията в Конгреса започва в 15 часа честно време (18 ч. GMT), след което Лула ще отиде в двореца Планалто, за да надене президентския пояс пред тълпа от 30 хил. поддръжници. Около 300 хил. души се очаква да се съберат, за да празнуват на еспланадата на Бразилия, пише Ройтерс.

77-годишният Лула победи с малко Болсонаро през октомври, с което спечели безпрецедентен трети президентски мандат. В паузата между края на втория и началото на третия му мандат той прекара година и половина в затвора по присъди за корупция, които по-късно бяха отменени.

В предишните си години като президент на Работническата партия от 2003 до 2010 г. бившият синдикален лидер измъкна милиони бразилци от бедността по време на стоковия бум, който подкрепи икономиката. Сега той е изправен пред обезсърчителното предизвикателство да подобри стагниращата икономика на Бразилия, като същевременно обедини страната, която стана болезнено поляризирана по време на управлението на Болсонаро.

„От Лула се очаква много. Той ще има трудната мисия да възстанови нормалността и предсказуемостта в Бразилия и най-вече бързо да постигне резултати, които подобряват качеството на живот на хората“, коментира Креомар де Соуза, директор на консултантската компания Dharma Political Risk.

Междувременно Болсонаро напусна Бразилия в петък и замина за щата Флорида, САЩ, за да избегне предаването на поста. Той все още не е признал победата на Лула и се опитва да избегне евентуални непосредствени правни рискове, свързани с времето му на поста.

Неговите поддръжници протестираха в продължение на два месеца, като настояват, че изборите са откраднати. Те призовават за военен преврат, който да спре връщането на Лула на поста в атмосфера на вандализъм и насилие.

Привърженик на Жаир Болсонаро беше арестуван за направата на бомба, която беше открита на камион, натоварен с авиационно гориво, на входа на летището в Бразилия. Арестуваният призна, че се е опитвал да всее хаос, за да провокира военна намеса.

Властите разположиха 10 хил. полицаи и войници, за да подсилят сигурността на празненствата след встъпването в длъжност на Лула в неделя. Участниците в празненствата не могат да носят бутилки, кутии, флагове, временно е забранено и носенето на оръжия от цивилни.

Организаторите съобщиха, че делегации от 50 нации и 19 държавни и правителствени ръководители, включително кралят на Испания, са потвърдили присъствието си на церемонията.

В петък, преди да отлети за Флорида, Болсонаро произнесе сълзливо обръщение към нацията, в което осъди заговора за бомба като „терористичен акт“, но похвали протестиращите, лагерували пред армейските казарми в цялата страна.

Относно пътуването му до Флорида Болсонаро коментира пред CNN Бразилия, че ще се върне скоро в страната.

„Днес имаме маса хора, които знаят повече за политиката“, коментира той. „Те разбират, че са изложени на риск. Доброто ще победи. Имаме лидери в цяла Бразилия. Нови политици или преизбрани политици, те ще имат значение“, допълва Болсонаро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още