IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще върне ли президентът Лула да Силва Бразилия към социален и икономически растеж?

Обществото в латиноамериканската страна не е готово за въоръжена борба за Болсонаро, посочи д-р Анета де ла Мар Икономова

22:52 | 31.10.22 г.

За Латинска Америка победата на Лула да Силва е сигнал за връщането на власт на политиците, които направиха големите промени в региона преди около 20 години. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия след победата на стария-нов президент на Бразилия над досегашния Жаир Бослонаро.

„Бразилия е разделена след победата на Луис Инасио Лула да Силва на балотажа на президентските избори с разлика от два милиона гласа. Половината население празнува, а другата половина е загрижена, защото смята, че Жаир Бослонаро бе по-доброто решение. Самият Болсонаро изчаква окончателните резултати, но неговата страница все още не е затворена и има опасения, че може да използва близостта си с армията, за да оспори победата на Лула“, обясни Анета де ла Мар Икономова.

Тя разкри, че Болсонаро е разрешил оръжието и в един момент хората, които са притежавали оръжие са станали повече от полицията в страната. „След като нямаше бърза реакция през нощта именно от хората, които имат оръжие, може да се замислим дали това, което се говореше, не е само словесна атака", посочи Анета де ла Мар Икономова. Тя е на мнение, че бразилското общество не е готово за въоръжена война, не е готово да излезе на улицата, за да подкрепи единия или другия президент, но напомни, че все още няма изказване на Болсонаро.

Анета де ла Мар Икономова съобщи, че президентът Лула потвърди, че се завръща към политиката си Бразилия отново да поднови социалните програми и борбата с глада сред населението, което стана все по-бедно през последните години.

„Лула се е доказал като ловък политик, който знае как да се справя с трудностите, как да прави съюзи и да постига целите си. Той ще търси подкрепата на политическите сили, които са най-близки до него, както и на тези, които са против Болсонаро, но ще се обърне и към индустрията и търговията", посочи тя.

По думите ѝ държавният глава е показал ловкост по време на предизборната кампания, "когато възприе религиозния дискурс на Болсонаро, за да привлече гласове от католическата общност, които са повече от половината от населението на страната“.

Приложима ли е парадигмата "ляво-дясно" за Латинска Америка? Кои държави поддържат и развиват демократичните институции и в кои има тенденции за авторитаризъм? Ще успее ли Лула да върне Бразилия в латиноамериканската и световната политика след изолацията при Болсонаро?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още