IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълбоките разделения в Бразилия и напрегнатите финанси са огромно предизвикателство за Лула

Минималната му победа на президентските избори е свидетелство за продължаващата сила на Болсонаризма

08:25 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вместо триумфално, грандиозно завръщане победата на Луис Инасио Лула да Силва на бразилските президентски избори в неделя вечерта беше минимална (с 50,9% на 49,1% - бел. прев.) Неговото управление обещава да бъде още по-трудно, пише редакторът за Латинска Америка на Financial Times Майкъл Стот.

Тъй като електронното преброяване на гласовете продължи три часа, скоро стана ясно, че няма да има повторение на убедителните победи, на които Лула се радваше през 2002 и 2006 г. Победата му този път, над крайно десния действащ президент Жаир Болсонаро, беше изградена старателно. Само 1,8 процентни пункта разделяха двамата мъже в края.

Ако не беше серията от гафове на Болсонаро и неговите поддръжници в последните дни на кампанията, включително един от съюзниците му, заснет как размахва пистолет по улиците на Сао Пауло в преследване на черен мъж, бразилската националистическа десница можеше да триумфира.

Резултатът беше напомняне за това колко дълбоко се е променила Бразилия не само през четирите години под управлението на Болсонаро, наречен „тропическият Тръмп“, но и през последните две десетилетия. Удивителният възход на евангелистките църкви е един елемент; паството им сега включва почти една трета от бразилците.

Друг елемент е лобисткото влияние на агробизнеса, който представлява близо 30% от брутния вътрешен продукт. И двата са силни двигатели на социалния консерватизъм и капитализма на малките държави. Нито един от тях няма да изчезне при управлението на Лула.

Сега, в своя здрач, 77-годишният левичарски бивш синдикален лидер ще трябва да мобилизира всичките си умения на помирител, за да обедини една дълбоко разделена нация. Неговата тромава коалиция включва дясноцентристки фигури, които бяха яростни противници, преди да решат, че Лула представлява по-малката от двете злини.

Както един високопоставен бразилски банкер каза наскоро: „Ще изберем Лула, за да спрем Болсонаро, но на първия ден от неговото управление ще излезем в опозиция“.

Матиас Спектор, професор по международни отношения във фондацията „Гетулио Варгас“, каза, че Лула е изправен пред големи предизвикателства. „Той беше избран с обещание да увеличи публичните разходи, но няма да може“ поради липса на средства. „А и няма да има мнозинство в Конгреса. Неговата коалиция е идеологически широка и ще бъде огромно предизвикателство да я държи здраво, за да приеме тя законодателство".  Лула по време на свое събитие през август в Сао Пауло. Снимка: Victor Moriyama/Bloomberg Лула по време на свое събитие през август в Сао Пауло. Снимка: Victor Moriyama/Bloomberg

Като напомняне за силата на бразилското консервативно движение, Тарсисио Гомес де Фрейтас, бившият министър на инфраструктурата на Болсонаро, спечели убедителна победа в надпреварата за губернатор на Сао Пауло, най-големият щат в Бразилия. Това завършва хеттрика на съюзниците на Болсонаро, които сега управляват трите най-големи щата и съставляват най-голямата партия в Сената и долната камара.

„Лула ще има трудни времена с оглед на консолидирането на крайната десница в Конгреса и в големия щат Сао Пауло“, коментира Моника де Боле, старши сътрудник в Института за международна икономика Питърсън във Вашингтон. „Неговите предизвикателства са огромни“.

Бъдещето на Болсонаро от своя страна е неясно и може да зависи до голяма степен от това как ще отговори на изборния резултат от неделя. Ако приеме поражението, 67-годишният политик може да се върне към битката на президентските избори през 2026 г., а двамата му синове Флавио и Едуардо остават важни фигури в Конгреса.

Президентите Джо Байдън и Еманюел Макрон критикуваха Болсонаро за това, че е позволил обезлесяването на Амазония да се увеличи. Те побързаха да изпратят своите поздравления на Лула, който обеща нулево обезлесяване, макар и без конкретна дата, и нови защити за земите на местните общности.

Но тази задача също вероятно ще се окаже много по-трудна сега, отколкото през първите два мандата на Лула, когато той намали унищожаването на Амазония с около две трети. Болсонаро обезсили агенциите, отговорни за опазването на околната среда, като намали бюджетите им и назначи съюзници, които да ги управляват. Дървосекачите, присвояващите земя и собствениците на скотовъдни ферми бяха насърчени при неговото управление да усвоят десетки хиляди хектари земеделска земя, докато нелегалните добивни компании оперираха в индустриален мащаб.

„Държавната машина е бъркотия и ще трябва да бъде възстановена“, посочва Мигел Кореа до Лаго, бразилски политолог, който преподава в американския Columbia University. „Вече има фискална черна дупка заради предизборната социална програма на Болсонаро, a и Лула ще се изправи пред много организирана опозиция в Конгреса".

„От положителната страна, Амазония ще бъде централна за Лула и приоритет за правителството му. Това може да привлече много пари в Бразилия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още