IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на Бразилия разпореди разследване на Болсонаро за бунтовете

Съдия е наредил на Meta да запази публикувано от бившия президент видео с конспиративни теории за изборите и да предостави на съда информация за обхвата му

09:17 | 14.01.23 г.
Върховният съд на Бразилия разпореди разследване на Болсонаро за бунтовете

Съдия от върховния бразилски съд нареди разследване срещу бившия президент Жаир Болсонаро за предполагаемо подстрекаване към бунтове. Това допълнително повишава напрежението и затяга политическите последици от безредиците в столицата на страната на 8 януари, пише Bloomberg.

Съдия Алешандри де Мораеш е приел искане, представено късно в петък от бразилските прокурори, които цитират видео с конспиративни теории за измами на изборите, публикувано от бившия президент в неговия акаунт във Facebook на 10 януари и изтрито няколко часа по-късно.

Във видеото се повтарят обвиненията, които Болсонаро отправя, откакто загуби изборите през октомври 2020 г. Сега това се подема от неговите поддръжници, които не приемат победата във вота с малка разлика на Луис Инасио Лула да Силва.

Някои от тези поддръжници нахлуха в Бразилия една седмица след встъпването в длъжност на Лула и нападнаха Конгреса, президентския дворец и висшия съд. Такива безредици не са виждани в страната от десетилетия.

Съдия Мораеш, който ръководи разследвания за разпространението на фалшиви новини, поставящи под съмнение целостта на бразилската система за електронно гласуване, нареди на Meta Platforms Inc., компанията-майка на Facebook, да запази видеото и да предостави на съда информация за това до колко хора е достигнало, преди да бъде изтрито.

Съдията добавя, че ще вземе решение по-късно относно искането Болсонаро да бъде разпитан, като се има предвид, че бившият президент е извън страната (замина за САЩ ден преди официалното встъпване в длъжност на Лула да Силва).

Адвокат на Болсонаро коментира, че бившият президент винаги е отхвърлял незаконните и престъпни действия, включително опустошаването на правителствени сгради в Бразилия. „Той никога не е имал връзка с или участие в тези спонтанни социални движения“, казва адвокатът Фредерик Васеф в изявление.

Същият съдия води разследване и за ролята на фалшивите новини за президентската победа на Болсонаро през 2018 г. Той самият е обект на онлайн атаки от десни групи. Неговото ускорено решение да включи бившия президент в разследването на безредиците в Бразилия вероятно ще подхрани допълнително политическото напрежение в страната.

Болсонаро, който загуби изборите от Лула с разлика от по-малко от два процента, сега ще трябва да реши дали да се върне в Бразилия, за да се изправи пред правосъдните органи, или да остане в чужбина. Той каза пред CNN Brasil по-рано тази седмица, че първоначално е възнамерявал да остане в САЩ до края на месеца, но ще съкрати ваканцията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още