IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП избра нов заместник-председател на мястото на отстранената Ева Кайли

Марк Анжел от Люксембург заема поста на обвинената в корупция гъркиня

15:42 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JULIEN WARNAND
Снимка: EPA/JULIEN WARNAND

Люксембургският социалдемократ Марк Анжел беше избран за нов заместник-председател на Европейския парламент след скандала с корупцията. Той спечели втория кръг на гласуването с 307 гласа. На първия кръг от гласуването Анжел не успя да постигне необходимото абсолютно мнозинство, предаде DPA. 

Той наследява на поста гъркинята Ева Кайли, която беше замесена в т.нар. "Катаргейт". По този начин групата S&D (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите), която беше особено засегната от аферата, успя да защити своя пост и продължава да има 5 от 14-те заместник-председатели на парламента. 

Френският представител на "Зелените" Гуендолин Делбос-Корфийлд и италианката Аннализа Тардино от дясната националистическа група ИД (Идентичност и демокрация) също се кандидатираха за поста. Тардино получи 185 гласа, а Делбос-Корфийлд - малко под 100.

Кайли изгуби поста си на заместник-председател заради подозрение за вземане на подкуп. В средата на декември депутатите гласуваха за отстраняването на 44-годишната Кайли, като само един глас беше против. Тя е в предварителния арест в Белгия. Съдебната власт обвинява Кайли и други заподозрени в участие в престъпна организация, пране на пари и корупция. Обвиненията включват предполагаемо влияние върху политически решения от страна на Катар и Мароко.

По-рано днес председателят на ЕП Роберта Мецола запозна евродепутатите с искането на Европейската прокуратура за свалянето на имунитета на Кайли.

Според медии в Белгия основният обвиняем по разследването за корупция в полза на Катар и Мароко - Антонио Панцери, бивш евродепутат, е сключил сделка с прокуратурата, според която, ако бъде признат за виновен, ще получи наказание от пет години затвор. През декември Панцери бе задържан едновременно с Кайли и нейния партньор Франческо Джорджи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още