IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е причината австрийският бизнес да подкрепя по-бързо приемане на България в еврозоната?

Приемането във валутния съюз ще улесни търговските и икономически отношения, смята търговския съветник в Посолството на Австрия у нас Филип Купфер

21:37 | 25.01.23 г. 2

Основно предизвикателство за над 90% от австрийските компании в България е липсата на предсказуема икономическа политика и това отразява политическата ситуация през последната година и многото избори. Това каза Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че австрийският бизнес предпочита по-бързото приемане на страната ни в еврозоната.

"Австрийският бизнес в България предпочита бързо приемане на страната в еврозоната, защото това прави икономическите и търговските отношения, както и обмена, по-лесни. Това е сигнал за една по-дълбока интеграция и има икономически смисъл", коментира Купфер.

„Вече има близко сътрудничество между нашите страни, защото имаме и големи, и малки компании, които са активни на българска територия. Освен това имаме съвместна работа и по развитието на фотоволтаични проекти“, отбеляза търговският съветник.

Той посочи, че австрийските инвеститори в България са по-малко скептични, отколкото австрийските инвеститори като цяло в Европейския съюз (ЕС) и в Централна и Източна Европа, относно развитието на икономиката през 2023 г. Причина за това е, че България има позитивни елементи, като бизнес локация, стратегическо местоположение, конкурентна данъчна система и цени за труд, обясни гостът.

Според него обаче липсата на квалифициран персонал ще бъде основна пречка за икономическия растеж на България без своевременни мерки.

„Още преди осем години започнахме да говорим за дуално обучение в България, обезпечено от компаниите. Този проект е толкова успешен, че в момента имаме 110 000 ученици, които са в тази програма за дуално образование, където теорията в училище се комбинира с практиката в компаниите. Това е една възможност да се преодолее проблемът с липсата на квалифициран персонал“, каза още Купфер.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
scott
преди 1 година
До: dobaВИКАШ, статията и заглавието на 180 градуса? Харесва ми. Пропагандно-плакатно....Не съм гледал интервюто. Аз тик-тос не обичам. Предпочитам да читеми осмислям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
doba
преди 1 година
Никаква еврозоно не се споменава в интервюто? Не знам откъде са 'изсмукали' това заглавие. Австриецът си го каза: липса на предвидимост, бюрокрация, корупция, липса на кадри - това са им грижите :) За евро и Шенген - нито дума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още