IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милков: Българският посланик в Северна Македония ще остане извън страната до истинска промяна

Може да наложим вето към присъединяването на Скопие към ЕС, ако това поведение продължи, каза служебният външен министър

20:13 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Посланикът на Република България в Република Северна Македония (РСМ) Ангел Ангелов ще остане извън страната, докато София не види признаци за промяна. Цинично е да се обсъждат проекти с РСМ, докато Християн Пендиков лежи в болница. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков в сряда, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес Милков бе на изслушване през парламентарната Комисия по външна политика. Председателят на комисията Екатерина Захариева покани на изслушването и посланик Ангел Ангелов, от който народните представители да научат от първа ръка за ситуацията в РСМ и отношението към гражданите с българско самосъзнание там.

Причина за тези повиквания е побоят над македонския българин Християн Пендиков.

„Ако РСМ продължава да се държи така, то е възможно отново да поставим вето (за присъединяване към Европейския съюз - бел. ред.). Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Пендиков стои в болница“, каза Милков.

"Ако РСМ иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение", подчерта той, като добави, че страната ни е отворена за обсъждане на проекти за защита на българите в Северна Македония.

„Ако това не се случи, можем да стопираме други междуправителствени такива“, подчерта още Милков и продължи: „Не може, докато Пендиков лежи в болница, да получава заплахи за живота си, това говори за пълна безнаказаност и убеденост, че тези хора няма да бъдат идентифицирани от властите в РСМ. В рамките на всички международни организации, на двустранен диалог, на ЕС, ще се повдигне въпроса и пред Организацията за сигурност и сътрудничество, както и пред Съвета на Европа. Нещата не могат да продължават така, както бяха. Трябва да се разбере ясно, че и нещата трябва да се променят, ние ще разгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество“, добави още ресорният министър.

„Нашият посланик ще бъде извън РСМ, докато не видим признаци на някаква промяна и възможност той да се върне обратно. Това е знак на твърдо отношение, че не може да се продължава повече така. Декларации имаме много, но искаме действия – наказания на хора, които са извършили престъпления срещу българите в РСМ. Всички помним как подпалвачът на български клуб в македонската страна получи условна присъда и после пееше на митингите там. Така се превърна в национален герой“, припомни още Милков.

От своя страна, Ангелов каза, че основният проблем е безнаказаност за антибългарско говорене в южната ни съседка.

„Не може външният министър на РСМ да дойде в София, да говори с Пендиков и да засяга темата за нападение от омраза и вчера вечерта заместник-министърът на местното самоуправление да се появява в телевизионна емисия и да казва, че Християн е нападнат, защото е имало сблъсък с наркодилъри и това да е било цялата престъпна дейност“, каза още Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още