IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Негулова: Недостигът на оборотен капитал е сред най-големите рискове за малкия бизнес у нас

Финансовите инструменти да се прецизират, искат от Националното сдружение на малкия и среден бизнес

16:13 | 26.01.23 г.

Мерките за подпомагане на малкия и среден бизнес в България не са достатъчно добре таргетирани на регионален принцип, липсва и добрата ведомствена координация в подкрепа на бизнеса. Това коментира Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Малкият и среден бизнес, който се намира във фаза на оцеляване, е изправен пред сериозен риск на фона на очакваната рецесия, защото резервите са изразходвани и оборотният им капитал е намалял...Други фирми, които са във фаза на растеж, които намериха ниши по време на пандемията, а и след това, в посока износ към страни от ЕС и извън него, са успели да се преструктурират. Те няма да усетят толкова силно предизвикателствата", каза Негулова.

"Очакванията основно се свързват с това, че ще има някакви мерки за подкрепа, които да са конкретно насочени към малките и средни предприятия, както и такива, насочени към ограничаване на неблагоприятните фактори, включително инфлацията", каза тя.

Мерките, които са насочени към малките и средни предприятия, не са достатъчно добре таргетирани на регионален принцип. Негулова заяви, че поканите, които се отварят по Националния план за възстановяване и устойчивост, както и очакваните покани по новата оперативна програма за конкурентоспособност и иновации, са насочени само към фирмите, които са жизнеспособни и то при рестриктивен подход - иска се три години регистрация, определени обороти от продажби.

„Липсват мерки за фирмите, които имат шанс да продължат, имат някаква пазарна позиция, но изпитват недостиг на ликвидни средсва. Собствениците на малки и средни предприятия продължават да взимат потребителски кредити, за да финансират фирмените си дейности“, посочи събеседникът.

По думите й недостатъчно ефективни са и финансовите инструменти, които бяха разработени от Фонда на фондовете и Българската банка за развитие. 

"Нужен е анализ на нуждите на малкия и средния бизнес, защото над 50% от фирмите са в това състояние. Да се види какви инструменти могат да бъдат насочени към традиционните за България икономически дейности - селско стопанство, туризъм, малки и средни строителни фирми, услуги. Трябва по-сериозен поглед по отношение на тези бизнеси и към тези територии, където малкият бизнес е основно представен", каза гостът.

Данните за 2021 година показват, че реално от около 330 хиляди нефинансови предприятия, 99,8% попадат в категорията микро-, малки и средни предприятия, а другите са 640. "Тоест, има цели територии в страната, където няма големи предприятия, а само малки. Според нас регионалният подход би бил много важен, защото има много общини, където това е основният бизнес", посочи Негулова.

Според нея недостигът на оборотен капитал е едно от най-тежките предизвикателства пред малките и средни предприятия. Друго препятствие е невъзможността да се ориентират как да разширяват пазара си, отчасти поради недостиг на средства за маркетинг и навлизане на пазара.

Към Националната стратегия за насърчаване на малки и средни предприятия, която е до 2027 година, трябва да има мерки, които да бъдат по-добре таргетирани и развити в  перспектива от една-две до три години с конкретни срокове, за да може все пак да се извърши планиране, добави Негулова.

Все пак проучванията показват, че над 50% от малките и средни предприятия имат оптимистични очаквания, независимо от тежките условия - икономическа и политическа криза, коментира гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още