IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябваше ли сръбските футболни фенове да свалят правителството на Молдова?

Страхувайки се от държавен преврат, националните власти на Молдова наредиха мачът между Шериф Тираспол и Партизан Белград да е без публика

20:48 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Мачът в четвъртък ще се играе на празни трибуни. Снимка:  EPA/DUMITRU DORU
Мачът в четвъртък ще се играе на празни трибуни. Снимка: EPA/DUMITRU DORU

Звучи като сюжет от филм, но в бившата съветска република Молдова се вземат сериозни приготовления. Мачът от Лигата на конференциите на УЕФА между Шериф Тираспол и Партизан Белград в четвъртък ще се играе призрачен мач. Това беше потвърдено от УЕФА и пред ntv.de. Не защото пандемията се завръща, а защото се твърди, че тайните служби на страната са издали спешно предупреждение срещу влизането на гостуващите фенове.

Поддръжниците от Сърбия може да участват в проруски преврат, за да свалят прозападното правителство, се твърди в Молдова. УЕФА не коментира подобни съвети за сигурност, но посочва, че „националните власти" са наредили зрителите да бъдат изключени. Молдовската футболна асоциация се позовава на решение на националните органи.

Шериф Тираспол, клуб от сепаратисткия регион Приднестровие, изпадна от Лига Европа и премина в Лигата на конференциите през есента. Тираспол вече не можеше да играе мачовете си от Лига Европа на собствения си стадион от съображения за сигурност. Затова и мачът срещу Партизан беше преместен от проруския регион в молдовската столица Кишинев. Но и тук Молдова като държава вече не се чувства достатъчно защитена.

В разпространено в социалните мрежи писмо от националната футболна асоциация до Шериф Тираспол се разяснява заплахата. Разузнавателната служба е установила „сериозна заплаха" за Република Молдова и е настояла мачът да се играе при закрити врата. Молдовската футболна асоциация потвърди автентичността на писмото. 

Сигналът, за който президентът на Молдова Мая Санду съобщи в понеделник, бе подаден малко след като държавният глава на Украйна Володимир Зеленски разказа в Брюксел, че са прихванати детайли от руски план за дестабилизация на политическата ситуация в Кишинев. 

„Чрез насилствени действия, маскирани под протестите на т.нар. опозиция, трябваше да се наложи смяната на властта в Кишинев. Документите, получени от нашите украински партньори, показват добро документиране на местата и логистичните аспекти за организирането на тези подривни действия", заяви Санду в Кишинев на 13 февруари.

По думите ѝ планът е предвиждал руските диверсанти да нападнат молдовски държавни сгради и да вземат заложници. „Материалите съдържат инструкции за правилата за влизане в Република Молдова на граждани на Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора", разкри Санду. Според президентката на Молдова „целта на тези действия е да се срине конституционният ред, да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната ни на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция".

На 14 февруари въздушното пространство на Молдова беше затворено за няколко часа, без да се съобщаваха причините за това. По-късно стана ясно, че причина за временното затваряне на въздушното пространство и забраната за полети над страната е бил неидентифициран летателен обект, който приличал на метеорологичен балон. Малкият неидентифициран обект е бил засечен в района на град Сороки. По-късно заради неидентифицирания метеорологичен балон бяха вдигнати по тревога два изтребителя на ВВС на Румъния. Двамата пилоти не са потвърдили наличие на въздушна цел нито визуално, нито на бордовите радари. 

Молдова, бивша членка на СССР, се обявява за независима държава през 1990 година, но по същото време най-източната ѝ част на свой ред се обявява за независима република под името Приднестровска молдовска република, което води до военен конфликт, който приключва през 1992 година, без политическият статут на Приднестровието да бъде признат. Молдова счита региона на брега на Днестър за автономна територия със специален правен статут. Административният център на региона е именно град Тираспол, където една трета от населението са молдовци, също толкова са руснаците и украинците, като там се говорят и трите езика.

Депутатът от управляващата партия в Молдова „Действие и солидарност" Андриан Кептонар разкрива подробности от предполагаемия руски заговор: „Тази седмица в Кишинев трябва да се проведе футболен мач между отбори от Сърбия и Молдова. Първоначално беше планирано в страната да пристигнат и фенове на сръбския клуб. Благодарение на усилията на Службата за информация и сигурност на Молдова, които бяха положени много преди да дойдат данните от Зеленски, отборът на Сърбия ще играе при празни трибуни“. Кептонар е и член на Комисията за национална сигурност, отбрана и обществен ред в парламента.

Министерството на външните работи на Сърбия отрича да има нещо общо с този заговор, но потвърждава, че Молдова е предоставила всички събрани данни и че не желае случаят да навреди на отношенията между двете страни.

Междувременно днес Русия отхвърли обвинението на президента на Молдова, че Москва подготвя заговор за дестабилизиране на бившата съветска република. „Подобни твърдения са напълно необосновани и неподкрепени с доказателства", се казва в изявление на руското външно министерство. Русия обвини Украйна в разпалване на напрежението между Русия и Молдова, като заяви, че Киев се опитва да въвлече Молдова „в тежка конфронтация с Русия".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви миналата седмица, че неговата страна е разкрила план на руското разузнаване "за унищожаване на Молдова". Дни по-късно правителството на Молдова подаде оставка. 

Санду, чиято страна граничи с Украйна, многократно е изразявала безпокойство във връзка с намеренията на Русия и присъствието на руски войски в сепаратисткия район Приднестровие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още