IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдова се опасява от ново руско настъпление към Приднестровието догодина

Москва иска да си осигури сухопътна връзка през територията на Украйна със сепаратисткия регион на Приднестровието, според шефа на молдовското разузнаване

22:42 | 19.12.22 г. 1
Снимка: EPA/Dumitru Doru
Снимка: EPA/Dumitru Doru

Шефът на молдовското разузнаване предупреди за "много висок" риск от нова руска офанзива догодина по посока на източната част на страната и заяви, че Москва все още цели да си осигури сухопътна връзка през територията на Украйна със сепаратисткия молдовски регион на Приднестровието, предаде Ройтерс.

"Въпросът не е дали Русия ще предприеме ново настъпление към територията на Молдова, а кога ще го направи", каза Александру Мустяца пред телевизионния канал "ТВР-Молдова".

Той посочи, че по оценки на службата му Русия обмисля няколко сценария за достигане до Молдова и че е възможно офанзивата да започне в периода януари-февруари или по-късно, в периода март-април.

Изказването на Мустяца, който оглавява Службата за информация и сигурност на Молдова, съвпада с оценки, изразявани в последно време от висши представители на украинското военно командване, които в последните дни предупреждават за опасност от ново руско настъпление в началото на новата година, отбелязва Ройтерс.

Службата за информация и сигурност разпространи изявление, в което се посочва, че очаква руските нападателни действия да зависят от развоя на инвазията в Украйна.

Руското министерство на отбраната засега не е отговорило на писмено запитване на Ройтерс за коментар на твърденията.

Инвазията на Кремъл в Украйна претърпя поредица неуспехи, най-скорошният от които бе на юг, където миналия месец войските му бяха принудени да изтеглят от западния бряг на река Днепър, което беше голяма победа за Киев.

Западната съседка на Украйна Молдова, която също като нея е бивша съветска република, разполага с много малък бюджет за отбрана. В непризнатата Приднестровска република, отцепил се преди 30 години от нейната територия район, който оцелява благодарение на подкрепата от Москва, са разположени руски войски и миротворци, отбелязва Ройтерс.

Мустяца заяви, че Русия иска силите ѝ да се съединят с тези в Приднестровието.

Миналата седмица началникът на украинския генерален щаб ген. Валерий Залужни каза пред сп. "Икономист", че Москва подготвя свежи войски с численост от 200 000 души за голямо настъпление, което може да бъде предприето още през януари от изток, юг или дори от север от територията на Беларус, но добави, че е по-вероятно то да започне напролет.

Молдова, която сега подобно на Киев се стреми към сближаване със Запада, осъди руската инвазия в Украйна.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още