IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц призова: Всеки, който може да даде танкове на Украйна, да го направи сега*

За първи път от 20 години в Мюнхен не бяха поканени представители на Русия

19:19 | 17.02.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всеки, който може да даде танкове на Украйна, трябва да го направи сега, заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на своето изявление на Мюнхенската конференция по сигурността, пише CNBC. Тази позиция показва рязък обрат спрямо предишни коментари на Шолц, който дълго обмисляше дори и разрешение за трети страни да дадат германски танкове Leopard.

Сега канцлерът обеща още подкрепа - обучение на украински военни, осигуряване на логистика и доставки. "Това е пример на вид лидерство, което хората очакват от Германия", каза още Шолц.

В своето приветствие и украинският лидер Володимир Зеленски наблегна на скоростта. Доставките на оръжие са нужни сега, когато Украйна планира своята офанзива. В речта си той припомни участието си на конференцията през миналата година, броени дни преди началото на войната. "Украйна ясно заяви на света, че ще се бори, ако Русия започне пълномащабна война. Исках да чуя от света: Украйна, ние ще бъдем с теб", каза Зеленски и допълни, че това изявление е дошло чак след като руските ракети са поразили страната му.

Пред  участниците в Мюнхен Зеленски беше категоричен още, че няма алтернатива за Украйна освен победа и след това членство в НАТО и ЕС.

В интервю за BBC украинският държавен глава коментира още, че страната му не е готова на компромиси по отношение на територията, защото те само отслабват Украйна. "Не става въпрос за компромиси като самия компромис - всеки ден правим милиони компромиси, а с кого. Готови ли сме на компромиси с Путин? Не, защото не му вярваме. Готови ли сме на преговори с Путин? Не, защото не му вярваме" , категоричен беше Зеленски.

Смяната на властта в Русия няма да реши нищо

Смяната на властта в Кремъл няма да промени нищо, смята френският президент Еманюел Макрон и призова западните партньори да дават оръжия, които да помогнат на Украйна да получи предимство на фронта и да накарат Русия да седне на масата за преговори при украинските условия. 

"Слушам, че много хора настояват за смяната на режима в Кремъл, но ще ги попитам: каква смяна? Кой е следващият? Кой е вашият лидер? Кого ще внедрите?", попита още Макрон в Мюнхен. За него е важно Украйна да спечели, но също така и да се запази балансът в Европа. 

В своето изявление френският президент призова още за реформа в Съвета за сигурността на ООН и промяна в световния ред.

Победа на Путин ще направят света по-опасно място

"Ако президентът Путин спечели в Украйна, това ще бъде не само трагедия за украинците, но и опасност за всички нас", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Мюнхен, цитиран от пресцентъра на организаицята. Според него при победа на Русия всеки авторитарен лидер ще бъде уверен, че с военна сила може да постигне целите си. 

Столтенберг беше категоричен, че най-важният урок, който са научили съюзниците от войната в Украйна е, че Северна Америка и Европа трябва да останат заедно. "Няма безопасност за Европа без НАТО", допълни генералният секретар на Алианса.

Войни за вода и храна

Без действия за защита на климата децата и внуците ни ще водят война за вода и храна, предупреди зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка. Според него най-голямата заплаха за сигурността днес са именно промените в климата и призова другите геополитически рискове да не намаляват мерките за защита на околната среда. "Климатичната криза няма да бъде спряна, защото има друг приоритет", каза Тимерманс. 

В своето изявление Тимерманс отчете, че мигрантските вълни ще се усилват, тъй като части от планетата ще станат необитаеми. Гладът ще превзема света, защото в някои части вече няма да могат да бъдат отглеждани храни. 

Украйна може да загуби, но Русия не може да спечели войната

Украйна може да загуби войната, но това не изначава, че Русия ще спечели, смята директорът на консултантската компания по глобална сигурност Eurasia Group Иън Бремер. Пред Мюнхенската конференция по сигурността той посочи, че НАТО още се разширява и Москва не може да бъде победител в глобален мащаб.

Не бива да позволяваме да приемем войната за нормално явление

Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да приемем войната в Европа за нормално явление, коментира пред журналисти в Мюнхен българският президент Румен Радев.

"За съжаление, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир", коментира той, цитиран от пресцентъра на Президентството.

Радев призова международната общност да се фокусира върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и да се възобнови диалогът.

По-рано днес пред участниците в конференцията Джордж Сорос коментира, че загубата на войната ще означава и разпад на Руската федерация. Той допълни, че ако Украйна спечели, това ще означава, че Москва повече няма да може да бъде заплаха за Европа и света.

Милиардерът е категоричен - "веднъж Украйна да получи оръжията, които са ѝ обещани, нещата ще се обърнат".

Конференцията в Мюнхен беше открита с речта на Володимир Зеленски. За първи път от 20 години не бяха поканени представители на Русия. Разговорите са посветени основно на Украйна и доставката на оръжия за страната.

* Информацията се допълва

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

22
rate up comment 12 rate down comment 14
baybay11
преди 1 година
Това е положението- само защото голяма част от децата на руССкия политически елит са глбт и не искат да живеят в руССия, родителите им започват ВОЙНА в съседна държава, за да ги принудят индиректно да се върнат в руССия;0 Да не говорим какво точно означава това;0 И тези щели да ''денацифицират'' чуждата държава Украйна- хахахахахаха;0 Вижте 1во собствените ви деца, а после прилагайте геноцид върху чуждите в Украйна, нацисти такива....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 13
baybay11
преди 1 година
Вместо нацистка руССия да води агресивна завиевателна война в Украйна, руССият политически елит, чиито деца живеят/ имат гражданство в сащ. ЕС и ю.к., трябваше да възстанови нормалните си лични отношения с децата им, да ги склони да зживеят в ''традиционните руССки ценности'' в самата руССия. След като елитът не сполучи с това, започна война в неядрената Украйна, НО НЕ ПИПА нито сащ, нито държава- член на ЕС и НАТО, особено тези, в които живеят децата им;0 ТОВА е същността на руССките ценности;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 13
baybay11
преди 1 година
С две думи- руССкият ''политически'' елит е бесен, че част от децата му сеоказват глбт и поради това са избрали да живеят в ''гадния Запад или сащ'', и пренасят тези си ''настроения'' от личният им живот, в политиката;0 Я да видим сега защо синът на соловьов, след като е гей, не живее в москва, а е в лондон, а;0 Но иначе- евроГейове, ''традиционни руССки ценности'' и тинтири- минтири за балъците- руССнаци;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 14
baybay11
преди 1 година
"Макар и много известни руски политици да обещават да ударят тежко Запада в случай на ядрена война, руските граждани остават скептични, че тяхната политическа класа ще има смелостта да направи подобно нещо. Защо? Защото редица от тях имат роднини на запад, които биха могли да станат жертви на техните действия." Така започва обширен материал на американското издание Ню Йорк Обзървър, който разказва за децата на множество известни руски политици, които живеят и работят на запад....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 15
baybay11
преди 1 година
До: ratten 2. Децата на руския политически елит се радват на охолен живот на запад (ВИДЕО+СНИМКИ) 25 юли 2017 13:29 нова тв Някои са дори с американско гражданство или американско образование nova.bg/news/view/2017/07/25/188649/%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 14
baybay11
преди 1 година
До: ratten и ю.к.- видно от тук- 1. 17 Февруари, 2023 09:313 038105 Синът на Соловьов участва в гей оргия, наричат го блондинката факти.бг Британското издание The Sun публикува нови подробности за живота на 21-годишния син на пропагандиста Владимир Соловьов в Лондон.Журналистите съобщават, че Данил е бил забелязан в известен лондонски гей клуб, както и на оргия, където са отишли след това участниците в партито. В гей-общността синът на Соловьов е наричан "блондинката".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 15
baybay11
преди 1 година
До: ratten И защо да е пр0ст- защото е написал истината, която не е удобна на кремъл, ли;0 Факт е, че руССия е агресор в Украйна, руССия нападна Украйна, а не сащ, ЕС, НАТО и т.н. Ако твоята руССия иска да унищожи само сащ- защото тя реве именно срещу сащ-защо не нападна сащ, а - да не би, защото сащ също е ядрена държава, има модерна армия и въоръжение и е член на НАТО, а;0 Ревете как сащ са били ''чрево Адово'', но децата на целия ви кремълски елит са глбт и живеят/ имат гражданство в сащ, ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 10
ratten
преди 1 година
До: Импeраторътбях забравил колко си прoст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Таварищи ***.кинисти, явно не разбрали сте важното - ето била очень важна среща, на която не гаварили общи приказки, а съхласили се всички, че ще дават оружия и припасьi сега. И многа. А ваше любимо джудже Пиз.дин и пPассия отиват при корабль Масква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 12
evlogi
преди 1 година
фа,тмак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още