IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц призова: Всеки, който може да даде танкове на Украйна, да го направи сега*

За първи път от 20 години в Мюнхен не бяха поканени представители на Русия

19:19 | 17.02.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всеки, който може да даде танкове на Украйна, трябва да го направи сега, заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на своето изявление на Мюнхенската конференция по сигурността, пише CNBC. Тази позиция показва рязък обрат спрямо предишни коментари на Шолц, който дълго обмисляше дори и разрешение за трети страни да дадат германски танкове Leopard.

Сега канцлерът обеща още подкрепа - обучение на украински военни, осигуряване на логистика и доставки. "Това е пример на вид лидерство, което хората очакват от Германия", каза още Шолц.

В своето приветствие и украинският лидер Володимир Зеленски наблегна на скоростта. Доставките на оръжие са нужни сега, когато Украйна планира своята офанзива. В речта си той припомни участието си на конференцията през миналата година, броени дни преди началото на войната. "Украйна ясно заяви на света, че ще се бори, ако Русия започне пълномащабна война. Исках да чуя от света: Украйна, ние ще бъдем с теб", каза Зеленски и допълни, че това изявление е дошло чак след като руските ракети са поразили страната му.

Пред  участниците в Мюнхен Зеленски беше категоричен още, че няма алтернатива за Украйна освен победа и след това членство в НАТО и ЕС.

В интервю за BBC украинският държавен глава коментира още, че страната му не е готова на компромиси по отношение на територията, защото те само отслабват Украйна. "Не става въпрос за компромиси като самия компромис - всеки ден правим милиони компромиси, а с кого. Готови ли сме на компромиси с Путин? Не, защото не му вярваме. Готови ли сме на преговори с Путин? Не, защото не му вярваме" , категоричен беше Зеленски.

Смяната на властта в Русия няма да реши нищо

Смяната на властта в Кремъл няма да промени нищо, смята френският президент Еманюел Макрон и призова западните партньори да дават оръжия, които да помогнат на Украйна да получи предимство на фронта и да накарат Русия да седне на масата за преговори при украинските условия. 

"Слушам, че много хора настояват за смяната на режима в Кремъл, но ще ги попитам: каква смяна? Кой е следващият? Кой е вашият лидер? Кого ще внедрите?", попита още Макрон в Мюнхен. За него е важно Украйна да спечели, но също така и да се запази балансът в Европа. 

В своето изявление френският президент призова още за реформа в Съвета за сигурността на ООН и промяна в световния ред.

Победа на Путин ще направят света по-опасно място

"Ако президентът Путин спечели в Украйна, това ще бъде не само трагедия за украинците, но и опасност за всички нас", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Мюнхен, цитиран от пресцентъра на организаицята. Според него при победа на Русия всеки авторитарен лидер ще бъде уверен, че с военна сила може да постигне целите си. 

Столтенберг беше категоричен, че най-важният урок, който са научили съюзниците от войната в Украйна е, че Северна Америка и Европа трябва да останат заедно. "Няма безопасност за Европа без НАТО", допълни генералният секретар на Алианса.

Войни за вода и храна

Без действия за защита на климата децата и внуците ни ще водят война за вода и храна, предупреди зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка. Според него най-голямата заплаха за сигурността днес са именно промените в климата и призова другите геополитически рискове да не намаляват мерките за защита на околната среда. "Климатичната криза няма да бъде спряна, защото има друг приоритет", каза Тимерманс. 

В своето изявление Тимерманс отчете, че мигрантските вълни ще се усилват, тъй като части от планетата ще станат необитаеми. Гладът ще превзема света, защото в някои части вече няма да могат да бъдат отглеждани храни. 

Украйна може да загуби, но Русия не може да спечели войната

Украйна може да загуби войната, но това не изначава, че Русия ще спечели, смята директорът на консултантската компания по глобална сигурност Eurasia Group Иън Бремер. Пред Мюнхенската конференция по сигурността той посочи, че НАТО още се разширява и Москва не може да бъде победител в глобален мащаб.

Не бива да позволяваме да приемем войната за нормално явление

Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да приемем войната в Европа за нормално явление, коментира пред журналисти в Мюнхен българският президент Румен Радев.

"За съжаление, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир", коментира той, цитиран от пресцентъра на Президентството.

Радев призова международната общност да се фокусира върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и да се възобнови диалогът.

По-рано днес пред участниците в конференцията Джордж Сорос коментира, че загубата на войната ще означава и разпад на Руската федерация. Той допълни, че ако Украйна спечели, това ще означава, че Москва повече няма да може да бъде заплаха за Европа и света.

Милиардерът е категоричен - "веднъж Украйна да получи оръжията, които са ѝ обещани, нещата ще се обърнат".

Конференцията в Мюнхен беше открита с речта на Володимир Зеленски. За първи път от 20 години не бяха поканени представители на Русия. Разговорите са посветени основно на Украйна и доставката на оръжия за страната.

* Информацията се допълва

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 17
evlogi
преди 1 година
Абе, нашият *** кво прави там бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 26
Импeраторът
преди 1 година
До: andy обясни как точно въвлякоха САЩ, ЕС във войната, моля? Предполагам като НАТО нападна РФ в Украйна? Не се ли замисляш колко нелепо звучи тази храна за рубладжийската рибна маса на Кремъл - да се изкарва жертва. РФ е жертва :-) империя с хиляди ядрени бойни глави, жертва на агресията на нацистка Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 23
andy
преди 1 година
Това е да си слуга. САЩисаните ти господари ти гръмнаха газопровода и сега ти продават скъпият си газ и нефт. Въвлякаха те в загубена война, която ще ти излезе от солена, по-солена. А ти призоваваш за изпращане на оръжие сбирщина за избиване на още хора. По източници на МОСАД до момента има загинали 725 000 украински войници. За западните лицемерно-арогантни диктаторски неокомунета човешния живот не струва пукнат цент. Отдавна са загърбили Бог, а самите те са се провъзгласили за богове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 30
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Съгласен съм. Просто е рано за край на инвазията и празненства. Украинците трябва да продължат да са умни и практични. ЕС и НАТО трябва да се стегнат и да помогнат мощно, а не колкото да има за оправдание "ние дадохме".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 24
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът ... тактически ги надиграват доста успешно , като и президента Зеленски и министрите и съветниците му участват в надиграването/надприказването доста успешно с уж изпуснати реплики с уж дадени разпореждания и заповеди ... а и още нещо от основно значение ми прави впечатление , логистиката на крадците на съдомиялни продължава да е в плачевно състояние , и това вече цяла година е така от тридневната война ... заради това ще загубят въпреки превъзходството във всичко друго ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 25
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... не че няма значение и бройката на рашибозука , но не им е приоритет . това на кремля му е най-ефффтиният ресурс ,колкото и вулгарно да звучи . чистят артилерията и БМП . когато достигнат необходимото им превъзходство в някоя част на фронта , ще атакуват . хич няма да ги бавят . досега украинците нямат грешно тактическо решение от средно ниво нагоре , за дребните на ниво рота/батальон няма как да знаем , вероятно има . но средно и нагоре са координирани много добре ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 27
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът ... едва ли ще ги чакат да се източат 50хил ... те ги обезоръжават , това им е най-важното ... виж как ги разиграват , пускат им фъндък в някаква част на фронта , демонстрират слабост и/или изтегляне , рашибозука се юрва , след него местят напред артилерията и ПВОто , а украинците с контрабатерейна стрелба унищожават артилерията дето им е влезнала в обсега , и после лесно ги отблъскват . следи загубите в артилерия на рашибозука след всяка негова атака ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 47
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 много бързаш :-) нека видим следващите 50 000 убити азиатци докъде ще окупират :-) после ще гледаме какво ще направят украинците посока Мелитопол и чак след това може да говорим за Крим :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 28
zelka007
преди 1 година
оркатa и златцето , покрай цялото бърборене за леопардите и ейбрамсите пропуснахте основното , което искаше и получи в доволно количество Украйна ... :))) ... рашибозука в момента няма полезен ход , нямат време за отговор . въпросът е какво да пожертват , за да запазят Крим . падне ли Крим , им се срутва къщичката от карти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 16
0pk
преди 1 година
Дайте да дадем дрогаре! Имам 2 танка запиляни в някой гардероб. Май са с червени звезди на тях, но ако ги намеря, ще ги пратя по еконт на чичо Олаф. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още