fallback

Вратите на НАТО започват да се открехват за Украйна

Бъдещето на Украйна е в евроатлантическото семейство, в НАТО, коментира Йенс Столтенберг в Киев

11:12 | 21.04.23 г. 10

През 2008 г. Украйна получи уверения за "широко затворените врати" на НАТО, което според много анализатори е сериозна грешка. По време на срещата в Будапеща Алиансът коментира, че вратите са отворени за всеки, желаещ да се присъедини към блока, но с пълното съзнание, че това едва ли ще се случи по отношение на Украйна.

Днес обаче тази теза изглежда започва да се пропуква. Германският министър на отбраната Борис Писториус коментира по време на вечерното шоу Maybrit Illner на ZDF, че вратите на НАТО започват да се открехват, но е твърде рано да се дискутира членството на Украйна в Алианса.

"Такова решение трябва да бъде взето с хладен разум и горещо сърце, а не наобратно", заяви той по време на дискусията, посветена на офанзивата в Украйна. По-късно днес (21 април) ще се проведе и 11-ата среща от формата "Рамщайн", на която ще бъдат обсъдени нуждите на украинската армия.

Снимка: President.gov.ua

В навечерието на срещата в Киев за първи път от началото на войната пристигна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Визитата му беше необявена, както са повечето посещения на световните лидери в Украйна по време на войната, но и неочаквана за повечето анализатори. Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че в Киев смятат това посещение за знак, че НАТО е готова за "нова глава" в отношенията си с Украйна.

По време на съвместната пресконференция, която имаше след срещата си със Зеленски, Столтенберг потвърди това мнение. Той направи традиционното си заявление, че Алиансът ще подкрепя Украйна в тази война, колкото е необходимо. Но и отбеляза, че съюзниците вече са съгласни, че бъдещето на страната е в в евроатлантическото семейство, в редиците на организацията.

Сега погледите са насочени към срещата на НАТО във Вилнюс, за която Зеленски вече има покана да посети лично. "Благодарен съм за поканата да присъствам на срещата, но е важно и Украйна да получи съответната покана", коментира той по време на брифинга си със Столтенберг.

На заседанието, планирано за 11-12 юни, основната тема, която интересува Киев, са гаранциите за безопасност, които страната иска да получи. Но те са само допълнение, а не вместо членството на страната в организацията, отбеляза още украинският държавен глава и допълни, че няма нито една обективна причина, която да ограничи членството на Украйна в НАТО.

"Не разглеждаме това като компромис", каза още Зеленски. Той беше категоричен също, че Украйна не е готова за "алтернативно членство в НАТО".

В края на септември 2022 г. Володимир Зеленски подписа молба за членство на Украйна в НАТО по ускорена процедура. Още тогава украинските власти признаха, че не очакват страната им да бъде част от Алианса, докато трае войната с Русия, но се надяват да започнат преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 21.04.23 г.
fallback
Още от Политика виж още