fallback

Володимир Зеленски: Не планираме да въвличаме НАТО във война

Когато започнем да освобождаваме територии, ще разберете, че контранастъплението е започнало, каза украинският президент

18:19 | 02.06.23 г. 20

Украйна не планира да въвлича във война нито една държава от НАТО, коментира пред журналисти в Киев украинският президент Володимир Зеленски. "Ние сме адекватни хора и знаем, че няма да станем членове на НАТО, докато трае войната, и не защото не искаме, а защото е невъзможно", допълни още той.

По време на Втората среща на върха на Европейската политическа общност, която се проведе на 1 юни в Молдова, Зеленски заяви за пореден път готовността на Киев да се присъедини към Алианса и поиска гаранции за сигурността на страната, докато това стане факт. Днес той поясни, че Киев иска официализиране на всички помощи, въоръжение, финансова подкрепа и т.н. за Украйна, които сега не са вписани в документи, но съществуват реално.

"Трябва да бъде ясно казано, че тези гаранции за сигурността на Украйна ще бъдат валидни, докато страната не получи основната си гаранция за сигурност - членството в НАТО", допълни още украинският държавен глава.

Колкото до членството в Алианса, Зеленски е категоричен, че Украйна не желае алтернативи или заместител, защото да е част от НАТО е най-добрата гаранция за сигурността на страната. "Знаете ли за НАТО-вска държава, която да воюва с Русия. Знаете ли държава от НАТО, в която са разположени руски войски?", коментира още той.

В края на септември 2022 година Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО в отговор на анексирането на четири украински области от страна на Русия. Още тогава в Киев коментираха, че не очакват да станат част от Алианса преди края на войната, но поискаха конкретни и ясни изявления за бъдещето на Украйна в НАТО. Очакванията са, че Киев може да получи подобни гаранции по време на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в началото на юли във Вилнюс.

"Това не е кино - трудно ми е да кажа кога ще видите резултатите от контранастъплението", коментира още украинският държавен глава по повод дългоочакваната операция на украинските военни. Според него освобождаването на територията на Украйна от руската окупация ще е резултат от контранастъплението. "Когато това се случи, ще разберете, че контранастъплението се е случило", допълни още той.

В Молдова Зеленски коментира още и създаването на "ПВО коалиция", за която разговаря с различни европейски лидери. "Това е само началото", коментира Зеленски по време на брифинга в Киев след след срещата с президента на Естония Алар Карис. Според него Украйна се нуждае от допълнителни средства за противовъздушна отбрана, защото цели 100% унищожаване на изстреляните към територията ѝ ракети. Това ще бъде трудно изпълнимо без системи Patriot, както и ракети за тях, от които има дефицит, призна още украинският държавен глава.

В последния месец Русия обстрелва с ракети и дронове почти всяка нощ столицата Киев. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отбелязват, че почти всички от тях са унищожени от ПВО, включително и от американските Patriot. Преди ден системите отразиха удар от десет крилати ракети "Искандер", допълват още от ВСУ.

В началото на май Украйна съобщи, че благодарение на Patriot са били унищожени и няколко хиперзвукови ракети "Кинжал", показвайки отломките им. Русия не потвърждава информацията и на свой ред съобщи за унищожаването на американските системи за противовъздушна отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 02.06.23 г.
fallback
Още от Политика виж още