IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Стефанов: Сформирането на правителство няма да успокои вътрешнополитическите процеси

Очаквам предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, каза програмният директор на Центъра за изследване на демокрацията

17:37 | 11.06.23 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Очакванията ми за живота на новото редовно правителство са много ниски и затова всеки ден от съществуването му е добър от гледна точка на присъствието на България в Европейския съюз, което е изключително важно за нас и от фискална, и от инвестиционна гледна точка. Това каза Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

Очаквам предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и на тези прословути 40% намаляване на въглеродните емисии от въглищните електроцентрали. Беше абсолютно ненужно да се отваря като тема – тези централи така или иначе след 2025 година излизат от пазара. След това ще дойде и референдумът за еврото, който при всички случаи ще бъде дебатиран. След това ще има местни избори, които също ще сложат под напрежение правителството и коалицията, отбеляза Стефанов.

Според него е наивно да се смята, че със сформирането на това редовно правителство ще има дълбоко успокоение по отношение на вътрешнополитическите процеси, защото в самата коалиция зад правителството липсва доверие. Липсва и разписано коалиционно споразумение, което прави конструкцията на правителството нестабилна.

„В същото време има и много други напрежения – и от страна на президентството, и от страна на парламентарно представените партии като „Възраждане”, отбеляза Стефанов.

Желанието на партия „Възраждане” за провеждане на референдум срещу еврото е с цел да се увеличи масата от хора, които емоционално възприемат Европейския съюз като противовес на Русия и Европейския съюз като противовес на българския интерес, посочи събеседникът.

„Цялата им цел е взимане на властта тук вътре в страната”, допълни Стефанов.

По думите на събеседника очевидно Турция, Китай и Индия в момента се възползват от слабостта на Русия по един доста брутален начин, но Русия сама се поставя в това положение. Тези страни търгуват своята балансираща позиция.

„България никога не е била възприемана от Русия като равноправен партньор, нито някога е била в позиция с капацитет и възможности да балансира и да извлича такива икономически и политически изгоди, както Турция, Индия и Китай. България винаги е била от плащащата страна. Последните 70 години винаги сме си плащали сериозно за нефт и газ, след 1998 година плащахме 30% над цената на газа за Германия, например. Това много хора са го забравили. Това е колкото един бюджет за образование и половин за здравеопазване годишно, което сме надплащали за тези енергийни ресурси”, припомни Стефанов.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на „Клуб Investor” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още