IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски дипломат: Италия все още подкрепя инициативата „Един пояс, един път“

Рим все още обмисля дали да поднови споразумението, споделя Лю Дзиенчао, директор на международния отдел на Китайската комунистическа партия

15:00 | 02.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Високопоставен китайски дипломат сподели, че вярва, че Италия все още подкрепя концепцията за глобалната инвестиционна инициатива на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път“ (BRI), въпреки че европейската страна обмисля да напусне мащабния проект, съобщава Bloomberg.

„Лично аз смятам, че Италия като цяло е съгласна с концепцията за инициативата „Един пояс, един път“, за възможните резултати, които тя може да осигури, както и за насърчаване на сътрудничеството по BRI“, изтъква Лю Дзиенчао, директор на международния отдел на Китайската комунистическа партия (ККТ). „Те просто все още обмислят дали да подновят споразумението“, добавя той.

Коментарите на Лю са направени в момент, когато дипломатът се завърна в Китай след визита в Италия през миналата седмица, където се срещна с редица политици и представители на бизнеса и мозъчни тръстове, опитвайки се да убеди Рим да остане в инициативата.

Италия се присъедини към мащабния BRI през 2019 г., когато Джузепе Конте беше министър-председател, като стана единствената страна от Г-7, която реши да се включи в проекта. Сегашният премиер Джорджа Мелони обаче предпочита да изкара Италия от инициативата.  

„Разбира се, надяваме се, че Италия може да поднови споразумението, но междувременно също смятам, че сътрудничеството между Китай и Италия може да се осъществи чрез различни средства“, изтъква Лю пред Bloomberg.

Коментарите му изглеждат по-умерени от тези на китайския посланик в Рим, който предупреди в интервю за италианския информационен бюлетин Fanpage, че ще има „отрицателни последици“, ако Рим „безразсъдно реши“ да се оттегли.

Мелони каза пред депутатите в сряда, че Италия може да има отлични отношения с Китай дори и без да е част от инициативата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 02.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още