IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Конфликтът със Запада може да трае десетилетия

Ядрен апокалипсис не само е възможен, той е много възможен, заяви той

21:56 | 03.07.23 г. 5
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че конфронтацията на Москва със Запада ще трае десетилетия и че конфликта ѝ с Украйна може да стане постоянен, предава Ройтерс.

Медведев, който преди време беше смятан на Запад за либерален модернизатор, се очертава като един от най-категоричните „ястреби“, откакто Москва започна т. нар. „специална военна операция“ в Украйна миналата година.

Сега заместник-председател на Съвета за сигурност, неговите възгледи отразяват част от мисленето на ръководно ниво в Кремъл, казват руски представители.

В статия за правителствения вестник „Росийская Газета“ той заяви, че напрежението между Русия и Запада е „много по-тежко“, отколкото по време на кубинската ракетна криза през 1962 г., когато светът беше на ръба на ядрена война.

Ядрена война е „много вероятна“, но вероятно няма да има победители, заяви Медведев, който многократно е посочвал, че западната подкрепа за Украйна увеличава шансовете за ядрен конфликт.

Той отбеляза резките различия за Украйна, посоката на развитие на човечеството и начина, по който е структуриран световният ред.

„Едно от нещата, които политици от целия спектър не харесват, е да признаят – такъв апокалипсис не само е възможен, той е много възможен“, написа Медведев.

САЩ, които са най-големият финансов и военен поддръжник на Украйна, твърдят, че не искат да участват в пряк конфликт с Русия, за да избегнат риска от ядрена война.

Украйна заяви, че няма да води преговори, докато Москва не изтегли и последния си войник от нейна територия.

Медведев заяви, че Москва все още е ангажирана да спре присъединяването на Украйна към НАТО.

„Нашата цел е проста – да елиминираме заплахата от членство на Украйна в НАТО. И ще я постигнем. По един или друг начин“, допълни той.

Предвид факта, че НАТО изключва възможността да приеме страни, въвлечени в териториални конфликти, Медведев изтъкна, че конфликтът с Украйна може да стане „постоянен“ заради екзистенциалния му характер за Москва.

Единственият начин за деескалиране на напрежението между Русия и Запада според него е влизане в тежки преговори.

„Конфронтацията ще бъде много дълга и е твърде късно за укротяване на непокорните (т.е. нас). Конфронтацията ще трае десетилетия“, изтъкна Медведев.

Изборите в украинските територии под руски контрол може да бъдат отложени

Председателката на Централната избирателна комисия в Русия заяви в понеделник, че ако положението в контролираните от Русия части на Украйна се влоши, местните избори, планирани там за септември, ще бъдат отложени. 

Русия контролира малко под една пета от Украйна, включително Крим, който беше анексиран през 2014 г., и части от други четири области, които руските войски завзеха след началото на настоящата война през февруари 2022 г. 

Президентът Владимир Путин твърди, че сега областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон са част от Русия, след като Москва едностранно ги анексира миналата година. 

"Тъй като положението е наисина трудно, всичко може да стане", каза Ела Панфилова, председател на избирателната комисия, на среща с Путин в Кремъл. 

"Ако възникнат непредвидени обстоятелства - в някои области положението може да се влоши драматично, и видим, че има сериозна опасност за живота и здравето на местните жители, тогава имаме правото да отложим тези избори. Със сигурност ще използваме това право, ако има сериозни основания за това", допълни тя. 

"Разбрано", отговори Путин. 

 

Русия провежда областни и общински избори на 10 септември, включително избор на 21 регионални лидери и 20 областни парламента, съобщи Панфилова. Има и четири частични избори за места във федералния парламент. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
Импeраторът
преди 10 месеца
Голяма излагация обаче. Анексира области, които не са окупирани изцяло. Сега се чудят как да правят избори в тях. Мисля, че няма по-големи клоуни мойче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 29
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
На това джудже алкохолик кой изобщо му дава трибуна да си изпльока пиянските делириуми и бълнувания???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 30
zelka007
преди 10 месеца
факт . подготвят нефелното си население на територията , че поради нефелните си мераци за още териториални придобивки , общата им нефелност ще се задълбочи в петгодишните им планове . а поднебесната кинкалерия не я интересуват тръби с газ и петрол . но пък те са си щастливи в техният хетеро-православен рай , хляб си имат , водка си имат , пopнотo е безплатно , имат си и една Т-34ка за парадите , кво им требва още ?! мавзолей за зануленият , вероятно скоро ще започват строежа . за всеки случай !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
danchomentata
преди 10 месеца
Простокиро The Megatons to Megawatts Program http://large.stanford.edu/courses/2016/ph241/diorio1/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 19
danchomentata
преди 10 месеца
The United States and Russia have agreed to each dispose of no less than 34 metric tons (MT) ofplutonium withdrawn from nuclear weapons programs. https://info.ornl.gov/sites/publications/files/Pub38036.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още