IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Цветков се връща начело на Сметната палата, смята отстраняването си за незаконно

Свалянето му от поста беше обявено за противоконституционно от КС

11:59 | 09.07.23 г. 1
Председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Противоконституционно решение в нарушение на закона за Сметната палата. Така в интервю за bTV председателят на палтата Цветан Цветков определи решението на парламента заместникът му да изпълнява длъжността му до избора на нов председател.

Цветков беше освободен от поста си през януари по предложение на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“, ден след изслушването му в парламентарната комисия по случая „Нексо“. 

Конституционният съд единодушно обяви това решение на предишния парламент за противоконституционно.

„Парламентът може да избере председател на Сметната палата, но не и да упълномощава неговия заместник да изпълнява тези функции. Във вторник трябва да съм на работа. Аз ще отида, тъй като КС се произнесе единодушно, че актът на НС за моето освобожаване е противоконституционен“, коментира председателят на Сметната палата. 

Цветков посочи, че едно от първите неща, които ще направи след връщането си на ръководния пост, е да уведоми за пореден път парламента с официално писмо, че е крайно време да прояви политическа воля и да уреди статута на Сметната палата в Конституцията, а не в специален закон. "В Конституцията трябва да бъде записан какъв е съставът на Сметната палата, как става изборът и освобождаването на състава ѝ и за какъв срок се избира съставът. Когато тези въпроси се уреждат със специален закон, Сметната палата е със статут на агенция на изпълнителната власт и всяко формирано мнозинство може да освободи председателя на Сметната палата", обясни Цветков. 

По подобен начин през 2014 г. беше освободен председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, тогава се прие изцяло нов закон, припомни той. 

Според него истинският повод за смяната му са критичните доклади на Сметната палата, които илюстрират лошо управление на публичните ресурси и допълни, че през последните осем години ведомството му е приело между 16 и 20 критични доклада, последните от които свързани с "Автомагистрали", "Монтажи" и АПИ. 

"Не е имало разговори с народни представители във връзка с одитните доклади. Възражения по тях са имали лицата, които са управлявали посочените публични дружества. Те не бяха съгласни с нашите констатации и дори ръководството на "Монтажи" ЕАД оспори констатациите ни пред Върховния административен съд и поиска да се отмени разпоредбата по Закона за Сметната палата, според която нашите доклади не подлежат на съдебен контрол, т.е. да могат да се отменят", каза Цветков. 

Той допълни, че лично не е бил подлаган на натиск, но Сметната палата като институция е била подложена на натиск от Министерството на финансите, което не предоставяло на ведоството необходимите бюджетни средства за трудови възнаграждения на служителите, необходими за нормалното му функциониране и изпълнение на задълженията му. Цветков уточни, че тази практика съществува при финансовите министри през последните 12 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 09.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 10 месеца
то така и българскси генерали на по 90 години сметат, че има армия, която да им изпхълни заповедите.......... махнали са те, връщаш се през съдът и се оказцва, че неми ни сметна, ни палата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още