IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цветков: Сметната палата е изпълнила правомощията си относно скандала с Nexo

Не считам, че одитната институция не е изпълнила правомощията си по отношение на така наречения скандал Nexo, коментира той

19:22 | 20.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков не е очаквал, че днес парламентът ще гласува освобождаването му от поста. Това коментира той в парламента, след като Народното събрание прие освобождаването му със 118 гласа "за" и 82 – "против" .

„Не считам, че Сметната палата не е изпълнила правомощията си по отношение на така наречения скандал Nexo", заяви той, цитиран от БТА, в отговор на въпрос дали това е истинската причина за бързото му отстраняване.

Цветков обясни, че когато са получени даренията, свързани със скандала, и информацията за тях, от Сметната палата са я публикували на сайта си. По думите му,  в рамките на одита, който се извършва и трябва да приключи на 18 април, ще бъдат проверени дарителите – дали има съответствие между размера на дарението и размера на доходите, които са получили.

„Не ми е ясно откъде идва тази атака, очевидно от тези, които са подписали проекта на решение за моето освобождаване, смята Цветан Цветков. – В Сметната палата винаги сме били равно отдалечени от всички политически сили и сме си вършили достойно и почтено работата.“

Според Цветков с отстраняването на председателя на Сметната палата не може да се въздейства върху извършваните одити, защото има строго регламентиран одитен процес.

Той обясни, че одитите се извършват от одитни екипи, контролът върху тях се извършва от строго определени лица от Сметната палата и актът на тяхното приемане е колективен. „Не виждам възможности да се влияе върху качеството на одитния процес“, категоричен е Цветков.

Той съобщи, че когато приключи одитът за финансовата дейност на партиите от 2021 г., Сметната палата ще приеме решение за доклада.

Цветан Цветков не смята, че одитът е закъснял, тъй като партиите представят финансовите си отчети до 31 март следващата година, а освен това, според спецификата на проверката, одитът може да бъде удължаван.

„Това, което е важно за нас, е да извършваме качествени одити“, напомни Цветков и подчерта, че през осемте години, когато е начело на Сметната палата, никой не е оказал политически натиск върху него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още