IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Независим международен одитор ще проучи дейността на Nexo

Твърденията, че акцията срещу компанията цели да провали третия мандат, не отговаря на реалността, заяви заместник-директорът на НСлС

12:12 | 15.01.23 г. 1
Говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Провежда се разследване срещу организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените трансакции чрез криптобанката Nexo за 5-годишен период възлизат на 94 млрд. долара. Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз.Това обобщи пред БНР Сийка Милева, говорител на главния прокурор. 

И допълни, че по образуваното досъдебно производство България ще си съдейства с международни експерти и ще трябва да се ангажира независим международен одитор, който да проучи в детайли дейността на криптобанката. 

"Колегите ни непрекъснато трупат опит в тази сфера. За да има резултати и ефективни разследвания, трябва да разполагаш с необходимото модерно оборудване и съвременно законодателство. Българската прокуратура има софтеурно и техническо оборудване, с което разследваме престъпността във виртуалното пространство, т.нар. модерни престъпления. Що се касае до съвременното законодателство, това е една много дълга тема на разговор", каза Милева. 

Тя подчерта, че с действията си прокуратурата не цели политически ефект и на досъдебното производство не е обект кой какви дарения е правил.

"През последните години, когато прокуратурата започне разследване, в което се засяга нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинения. Нека спрем да атакуваме институциите! Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности", призова Милева. 

Тя посочи още, че от години разследвани лица атакуват прокуратурата, ползвайки политически аргументи, за да се защитят. "За съжаление това се използва и от политическите сили. Това руши авторитета на институциите, руши устоите на държавността. Това са последиците за българските граждани, които се чувстват несигурни и жертви на престъпността". 

Прокуратурата не се интересува от политическия отзвук на акцията срещу Nexo, а се интересува от това да проведе едно добро разследване във възможно най-кратки срокове, заяви и заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров пред БНТ. 

Според него твърденията, че акцията срещу Nexo цели да провали третия мандат не отговарят на реалността, а определението "кал и каскети", което Настимир Ананиев даде на операцията, не е сериозно.

"Кал и каскети? Организирана престъпна група, оглавявана от кого - от българския главен прокурор и с участието на 8 американски прокурори?! Това не е сериозно и не искам да го коментирам - един сериозен политик не би коментирал такова нещо. Ако следваме логиката на Христо Иванов, прокуратурата въобще не трябва да работи, защото политическата ситуация в последните години е такава, че или сме в предизборна кампания, или се връчват мандати и се правят опити за правителство", посочи Тодоров.

Той уточни, че разследването не се занимава с даренията, направени от служители на Nexo към политическа партия. Тодоров изрази увереност, че издирваните двама обвиняеми по казуса Nexo ще бъдат намерени. Допусна, че е възможно Антони Тренчев да се укрива в Дубай.

Заместник-директорът на следствието коментира и позицията на Nexo, в която от компанията отричат да са извършили престъпления. По думите му всеки има право на защитна теза. "Щом има образувано досъдебно производство, води се разследване, има предявени обвинения и привлечени хора в качеството на обвиняеми, значи имаме данни за извършване на престъпления", каза Тодоров.

Припомняме, че в четвъртък (12 януари) се проведе акция на Национална следствена служба, ДАНС, жандармерията и Столична дирекция на вътрешните работи в офиса на Nexo в София. Говорителката на прокуратурата Сийка Милева съобщи тогава, че се разследва организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставянето на банкова дейност без необходимия лиценз, и компютърни измами.

Прокуратурата по-късно обяви, че са повдигнати обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група за пране на пари, данъчни измами и други престъпления. Задържани са двама души, а другите двама се издирват. Имената на обвиняемите не се съобщават.

От Nexo определиха акцията като „безобразен произвол“ и допълниха, че ще се защитят с всички позволени от закона средства.

Компанията подчерта, че платформата ѝ не е използвана за изпиране на пари и финансиране на незаконни дейности, включително тероризъм, и за заобикаляне на международни санкционни режими.

Фирмата смята, че действията на прокуратурата са политически мотивирани, както става ясно от „7000-те публикации в жълто-кафявите медии и опитите да се свържат политическите формации “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” с Nexo“.

Междувременно Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" коментира пред БНР, че смята да съди депутата от ГЕРБ Тома Биков, Слави Трифонов и още няколко души за уронване престижа на името му, след като Биков и Трифонов коментираха, че Nexo е финансирала "Продължаваме Промяната", както и че Ананиев е близък до компанията.

Един от основателите на Nexo е бившият депутат от "Реформаторски блок" Антони Тренчев. Ананиев отрича да има връзки с Тренчев и компанията му, като обяснява, че през 2018 г. двамата са имали друга обща фирма, но тя не е осъществявала дейност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 15.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
You better be able to think fast to keep up with this talk and prepare to get home in record time.https://***.youtube.com/watch?v=vQtLms02PFM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още