IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nexo: Акцията на прокуратурата е "безобразен произвол", ще се защитим

Компанията следва най-високи стандарти за познаване на клиентите си и мерките против прането на пари, се казва в позиция до медиите

21:27 | 12.01.23 г. 1
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Криптокомпанията Nexo определи в позиция до медиите като „безобразен произвол“ днешната акция на прокуратурата и МВР, при която бяха претърсени офиси на компанията, и допълни, че ще предприеме всички позволени от закона действия, за да защити служителите си и самата компания.

От Nexo посочват, че все още не са им предоставени официални документи, които еднозначно да посочват претенции към компанията. „Компенсира се обаче с ненужно показна акция с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания. Задържани са хора без да има поименни заповеди за задържането им“, пишат от компанията.

По-рано днес прокуратурата съобщи, че акцията цели неутрализиране на незаконна престъпна дейност. По нея работят служители на Национална следствена служба, ДАНС, жандармерията и Столична дирекция на вътрешните работи.

Основните организатори на дейността са български граждани и основната дейност е от територията на България, съобщи на брифинг говорителката на прокуратурата Сийка Милева.

Компанията е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, голяма част от които представляват пощенски кутии, т.е. кухи фирми, съобщи тя.

Разследва се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставянето на банкова дейност без необходимия лиценз и компютърни измами.

Nexo счита, че днешните действия на прокуратурата са в остър разрез с установените правни и процесуални норми и показват според компанията „тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция“, която е „недостойна за една правова държава“.

„Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец“, отбелязват от компанията.

По-рано днес от прокуратурата заявиха, че през последните пет години през платформата е преминал оборот от над 94 млрд. долара. Също така се съобщава, че има доказателства за клиент на платформата, трансферирал криптовалута, който е обявен за лице, финансирало терористични актове.

Nexo подчертава, че не предлага услугите си на територията на България тъкмо защото винаги е очаквала, че може да попадне „под обстрела на абсурда“. „Nexo е сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на“познавай-клиента-си” и мерките против изпирането на пари“, пишат от компанията. „Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата криптоактиви, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива“, допълва компанията.

Тя уточнява, че след началото на войната в Украйна и последвалите санкции е предприела една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и хора в резултат на руската агресия. „Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите“, допълва компанията. Полиция пред офиса на Nexo. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Полиция пред офиса на Nexo. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол. Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес“, отбелязва криптокомпанията и допълва, че винаги е сътрудничила по разумни и обосновани искания за информация.

Компанията изтъква, че е работодател на над 600 души в България и е платила десетки милиони лева под формата на данъци и осигуровки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Само за протокола: това да се бие тъпана пред целия свят не е най-добрата практика. Пращате проверяващи тихо-тихо и там да си гледат платежните. Няма нужда от целия този цирк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още