IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата преговаря с голяма международна компания за одит на Nexo

Разследването срещу компанията ще продължи дълго, коментира ръководителят на Националната следствена служба Борислав Сарафов

14:29 | 14.01.23 г.
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Прокуратурата планира да наеме голяма международна компания, която да направи одит на компанията Nexo.

В момента държавното обвинение води преговори с една от най-големите международни одиторски компании, която да провери компанията и финансовите ѝ потоци, коментира пред Нова телевизия ръководителят на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

По думите му разследването срещу Nexo ще продължи дълго. Той допълни, че в акцията няма нищо политическо, но призна, че тя вече се използва за политически цели, както и че още не се разследва дали компанията е финансирала политически партии, каквито твърдения се появиха в публичното пространство.

Припомняме, че в четвъртък (12 януари) се проведе акция на Национална следствена служба, ДАНС, жандармерията и Столична дирекция на вътрешните работи в офиса на Nexo в София. Говорителката на прокуратурата Сийка Милева съобщи тогава, че се разследва организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставянето на банкова дейност без необходимия лиценз, и компютърни измами.

Прокуратурата по-късно обяви, че са повдигнати обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група за пране на пари, данъчни измами и други престъпления. Задържани са двама души, а другите двама се издирват. Имената на обвиняемите не се съобщават.

От Nexo определиха акцията като „безобразен произвол“ и допълниха, че ще се защитят с всички позволени от закона средства.

Компанията подчерта, че платформата ѝ не е използвана за изпиране на пари и финансиране на незаконни дейности, включително тероризъм, и за заобикаляне на международни санкционни режими.

Фирмата смята, че действията на прокуратурата са политически мотивирани, както става ясно от „7000-те публикации в жълто-кафявите медии и опитите да се свържат политическите формации “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” с Nexo“.

Междувременно Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" коментира пред БНР, че смята да съди депутата от ГЕРБ Тома Биков, Слави Трифонов и още няколко човека за уронване престижа на името му, след като Биков и Трифонов коментираха, че Nexo е финансирала "Продължаваме Промяната", както и че Ананиев е близък до компанията.

Един от основателите на Nexo е бившият депутат от "Реформаторски блок" Антони Тренчев. Ананиев отрича да има връзки с Тренчев и компанията му, като обяснява, че през 2018 г. двамата са имали друга обща фирма, но тя не е осъществявала дейност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още