IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nexo отхвърля обвиненията на прокуратурата, ще търси обезщетение в съда

Действията на прокуратурата са политически мотивирани, категорична е компанията

18:50 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Криптокомпанията Nexo отхвърли всички обвинения от страна на българската прокуратура, подчертавайки, че нейната платформа не е използвана за изпиране на пари и финансиране на незаконни дейности, включително  тероризъм, както за заобикаляне на санкции, става ясно от становище на Nexo.

Компанията подчертава, че не са извършени финансови и данъчни престъпления, като „това ще бъде доказано по законоустановения ред пред българските съдилища“.

„Видно от изявлението на Прокуратурата, участниците в разследването не познават сферата, в която оперира компанията ни и присъщите ѝ специфики“, изтъкват от Nexo.

Фирмата смята, че действията на прокуратурата са политически мотивирани, както става ясно от „7000-те публикации в жълто-кафявите медии и опитите да се свържат политическите формации “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” с Nexo“.

„Когато, водени от будната гражданска съвест и активна позиция, членовете на екипа на Nexo са дарявали парични средства на политически партии, това е било по прозрачен начин и в съответствие със Закона за политическите партии“, категорична е компанията.

Investor.bg припомня, че в четвъртък прокуратурата и МВР влязоха в офиси на Nexo с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност. В акцията участваха служители на Национална следствена служба, ДАНС, жандармерията и Столична дирекция на вътрешните работи.

Според говорителката на прокуратурата Сийка Милева компанията е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, голяма част от които представляват пощенски кутии, т.е. кухи фирми.

Според прокуратурата акцията срещу Nexo е била в рамките на изпълнение на европейска заповед за разследване, издадена от Германия. На територията на страната са извършени множество действия по разследване при изпълнение на европейска заповед, издадена от федералната република, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Координираната акция, проведена с подкрепа от Евроджъст и Европол, е довела до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия.

В становището на Nexo се посочва още, че „прокуратурата продължава да не установява международния елемент за акцията срещу Nexo, нито каквато и да било връзка  с няколкото изброени на случаен принцип юрисдикции, в които Nexo има регистрирани юридически лица“. Цитирането на стандартен текст от чуждестранна служба за сигурност вероятно е свързано с искане на информация от българска страна, добавя компанията.

От Nexo добавят, че поддържат ежедневна връзка с редица регулатори по света и от естеството на разговорите става ясно, че няма никаква международна координация.

Компанията изтъква, че използва услугите на фирми като Chainalysis, които намират практика в институции като ФБР и ЦРУ. „Това позволява на нашите специалисти, придобили специална квалификация в САЩ във връзка с борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, да установят по безспорен начин произхода на влизащите на платформата крипто активи и дестинацията на изтеглените от платформата такива“, изтъкват още от Nexo.

Фирмата добавя, че след избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. „Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите“, изтъква компанията, добавяйки: „Очевидно това не се харесва на редица про-руски кръгове в българския политически живот“.

Nexo ще предяви искове за всички претърпени имуществени и неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразни действия, като за целта е ангажирало американски консултанти, специализиращи именно анализ на исковете (claim analysis). По първоначални калкулации исковете ще са за стотици милиони долари, които напомняме, че ще излязат от джоба на българския данъкоплатец, което означава от всички нас.

Действията по разследването срещу Nexo са започнали септември 2022 г., като то се води от голям екип следователи, прокурори и служители на ДАНС. Установено е, че до момента платформата е използвана от над 660 хиляди адреса на криптоактиви, извършени са над 4 млн. трансакции, осъществени в криптовалута. Общата стойност на извършените трансакции е над 94 млрд. долара – към Nexo и от фирмата. Също така има доказателства за трансакции към човек, уличен в терористична дейност, установен от израелските тайни служби, информира БТА.

Установени са още трансакции на Nexo към различни адреси в криптоборси, свързани с различни киберпрестъпления. Има доказателства, които сочат към опити за манипулиране на пазари на криптовалути. Събрани са данни за 23 трансакции към адреси на групата от компании Nexo, от санкционирана от ЕС криптоборса в Русия. Работата по случая продължава с изпращане на молби за правна помощ от чужди държави и други действия. По разследването е работено съвместно с британската агенция за борба с престъпността, както и в сътрудничество със САЩ и други страни.

„Има данни, че обвиняемите притежават големи финансови възможности. Знаем, че те разполагат с изключително скъпи имоти в Дубай, Бахамите и Карибските острови, притежават яхти, на един от претърсените адреси са открити 35 картини, сред тях на Пикасо, Дали и Матис, които ще бъдат дарени на Националната художествена галерия. Ще бъде назначен по делото международен финансово-технологичен одит на дейността на Nexo“, посочва още Сийка Милева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още