IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nexo купи офис в строеж в столичния квартал "Лозенец"

Цената на сделката не се разкрива, но договорените условия я превръщат в най-голямата на офис пазара у нас през тази година, съобщават консултанти

17:29 | 09.12.22 г.
Снимка: Avalant
Снимка: Avalant

Международната компания за дигитални активи Nexo, създадена в България, купи офис сградата M2 в столичния квартал „Лозенец“. Тя е с площ от 28 хил. кв. м и все още е в етап на строеж. Компанията смята да установи всичките си служители там, които към момента са над 650.

Сделката се случва на фона на нова порция нестабилност на криптопазара с няколко кризи с ключови играчи през последните месеци. Стойността на сделката не се съобщава, но според консултантите от Avalant договорените условия я превръщат в най-голямата на пазара на офис сгради за тази година.

Миналата година най-голямата офис сделка у нас беше придобиването на Park Lane Office Center от софтуерната компания SAP. Тогава тя плати за сградата с площ от 34 800 кв. м в квартал „Хладилника“ 50 млн. евро.

„С новопридобитата си сграда с обширните 28 хил. кв. м в централния софийски квартал „Лозенец“ отваряме нова страница за постоянно нарастващия ни екип“, коментират от Nexo пред Investor.bg.

Бъдещият офис на компанията, който от началото на 2022 г. има акт 14, е на девет етажа, с четири подземни нива. Към момента е с напълно завършена фасада, а основните системи в нея също до голяма степен са изпълнени. Към момента текат интериорни и допълнителни подобрения, които според Nexo ще превърнат сградата в най-модерния офис в страната.

„Проектирането ще бъде в посока изграждане на устойчива сграда от гледна точка на енергийна ефективност, въвеждане на високи технологии, съвременни системи за сигурност, създаване на здравословна работна среда и зелени площи“, отбелязват от компанията.

Сградата ще се отличава с иновативни технологични решения от най-висок клас и най-съвременни системи за сигурност. „Просторният терен от над 7500 кв. м позволява изграждането на парк и зелени пространства, които осигуряват още по-здравословна работна среда, отговаряща на съвременните нужди и тенденции, а големият брой паркоместа, добри транспортни връзки и удобства в близост правят сградата изключително достъпна“, съобщават от Nexo. И уточняват, че в последните 12 месеца са успели да утроят екипа си.

Инвеститор в сградата M2 е семейството на представителя на KFC за България Заки Маджид, чийто основен бизнес е свързан с търговия и инвестиции в недвижими имоти. В портфейла на компанията са KFC, Domino’s Pizza, Nordsee. В сферата на недвижимите имоти семейство Маджид инвестира в хотели, жилища и офис сгради, като сграда М2 е вторият офисен проект на компанията след съседния „М Плаза“.

И при тази офис сделка основен фактор за купувача традиционно е локацията на имота, коментират пред Investor.bg консултантите от Avalant, българския партньор на международната консултантска компания JLL за офисния и инвестиционен пазар на имоти в България. „Удобствата на установения бизнес хъб в района, от които служителите могат да се възползват, както и уединеността на сградата в близост до Борисовата градина бяха решаващи. На второ място са ефективната архитектура, която позволява да се извлече максимумът от имота и сградните системи, осигуряващи комфортна работна среда. Наличието на голям брой паркоместа също представлява притегателна точка за ползвателите“, допълват от компанията.

От Nexo са се насочили към покупка, а не наем на офис след финансов анализ на няколко избрани проекта, подготвен съвместно с консултантската компания, който сравнил разходите при покупка или наем за следващите десет години. Покупката на офис сграда се оказала по-добрата алтернатива с голям марж, тъй като щяла да спести на купувача над 6 млн. евро за разглеждания период, обясняват от Avalant.

„Освен това дейността на компанията изисква изключително високи нива на обезпеченост и сигурност, като собствената сграда предоставя по-добри предпоставки за изграждане на нужните системи“, допълват от консултантската компания.

Nexo управлява активи за 4 млрд. долара и има над 5 млн. потребители в 200 юридсикции в света, вижда се от сайта на компанията. Тази седмица тя обяви, че започва постепенно излизане от пазара в САЩ заради неразбирателство с щатските власти във връзка с част от дейността си. Компанията обоснова решението си с „липса на регулаторна яснота“.

През септември регулатори от осем американски щата – Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон – заявиха, че Nexo предлага носещи лихва инструменти, които обаче не са регистрирани като ценни книжа.

До момента компанията е сред относително устойчивите на фона на кризата с FTX на Сам Банкман-Фрийд. В началото на ноември от Nexo съобщиха, че имат „0 долара нетна експозиция“ към криптоборсата FTX и свързаната с нея търговска компания Alameda. Това стана само три дни преди FTX да подаде документи за защита от фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още