IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eurojust: Не участваме в разследването срещу NEXO

Що се отнася до това дали органът работи съвместно с българските власти по други разследвания, свързани с криптовалути, от Eurojust заявиха, че не могат да дадат информация за текущи разследвания

15:59 | 20.01.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Органът на Европейския съюз за съдебно сътрудничество Eurojust няма участие в разследването в България срещу криптокомпанията NEXO. Това потвърдиха от Eurojust за Investor.bg.

„Това е операция, проведена от българските власти – Националната следствена служба и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) под надзора на Софийската градска прокуратура“, посочват от Eurojust.

Що се отнася до това дали органът работи съвместно с българските власти по други разследвания, свързани с криптовалути, от Eurojust заявиха, че не могат да дадат информация за текущи разследвания и по тази причина не могат да потвърдят дали се работи по такива операции с българските власти.

На 13 януари, ден след провеждането на акцията на властите срещу офисите на NEXO, от Прокуратурата на Република България публикуваха съобщение, в което се посочва, че „при изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия, под надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) в координация с Евроджъст и Европол, от следователи от Следствен отдел при СГП и съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР (ГДНП-МВР), бяха извършени множество действия по разследване на територията на Република България“.

В съобщението се посочваше още, че „координираната акция, проведена с активната подкрепа на Евроджъст и Европол“ е довела до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата е работила професионално за създаване на колцентрове, чрез които се счита, че са измамени множество жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро. В съобщението обаче не се споменава изрично NEXO и дали компанията е свързана под някаква форма с казуса.

В позиция на говорителката на главния прокурор Сийка Милева от петък във връзка с NEXO се казва, че „работата по досъдебното производство продължава, като искам да подчертая, че то е в тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори“. До публикуването на статията екипът на Investor.bg не можа да се свърже със Сийка Милева. Не е получен още и отговор на запитване за уточнение към имейла на държавното обвинение.

По-късно през деня от самата NEXO разпространиха писмо, адресирано до Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL и свързаните с тях лица. В него компанията още веднъж категорично отхвърля „всички твърдения и внушения, че се занимаваме с потенциално незаконна дейност“.

Тя също така припомня и за постигнатото споразумение с американските регулатори. Nexo Capital Inc. ще плати 45 млн. долара под формата на санкции на федералните и щатските регулаторни органи на САЩ във връзка с обвинения, че е нарушила правилата за ценни книжа, предлагайки продукт за криптокредитиране.

От компанията посочват в позиция, че „става ясно, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още