IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Одеса Русия смени тактиката на въздушните удари

Пригожин заяви, че ЧВК "Вагнер" се мести в Беларус и няма да участва повече в срамната война в Украйна

08:06 | 20.07.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните три дни, веднага след като излезе от зърнената сделка на 17 юли, Русия извършва масови ракетни удари над Одеска област. Тази сутрин (20 юли) отново има обстрел в региона и в Миколаев, където също има пристанище. От ВВС на Украйна съобщиха тази нощ за изстреляни ракети Х-22 от няколко самолета Ту-22, както и противокорабните ракети "Оникс". Местните власти съобщават за взривове и пожари в Одеса и Миколаев. Системите за противовъздушна отбрана са унищожили 2 крилати ракети "Калибър" и 3 "Искандер".  Изстреляни са обаче общо 19 ракети от различни видове - 5 ракети "Искандер" от база в Крим, 3 "Калибър", 7 "Оинкс" и 4 Х-22, както и 19 бойни дрона, от които 13 са свалени.

Атаката в сутрешните часове на 19 юли показва нова тактика на руските военни, казва говорителят на съвместния координационен център на отбраната в южното направление Наталия Хюменюк, цитирана от украинската агенция Униан. В най-масовия от началото на войната досега удар по пристанищния град бяха използвани различни видове ракети, изстреляни почти едновременно. Част от тях са трудните за унищожаване от противовъздушната отбрана Х-22  и "Оникс". Използваните Х-22 са едни от най-старите на въоръжение в руската армия и допустимото разминаване е 600 метра, но те продължават да бъдат използвани в гъстонаселени градове.

"Оникс" е противокорабна ракета и се движи в ниска траектория, което също ги прави трудни за прихващане. Тези ракети често се използват по крайбрежните райони на Украйна, разказват експерти.

Руски военни кореспонденти определят операцията от последните дни в Одеска област като отмъстителна и потвърждават, че целта е пристанищната инфраструктура на Украйна, макар че руското Министерство на отбраната определя операцията като насочена към военни обекти. Има призиви за пълно унищожение на пристанищата в страната, което да не позволи износа на селскостопанска продукция, пише Институтът за изучаване на войната (ISW) в обзора си за 511-я ден от началото на войната. Някои насърчават тези удари, макар и да има критики, че се използват прецизни оръжия за удари по граждански обекти, а не по военна инфраструктура.

В ранните часове на 19 юли украинските военни също нанесоха съществен въздушен удар - по полигон и склад с боеприпаси на територията на Крим, а заради детонациите бяха евакуирани 2000 души от 4 населени места. Затворен беше и 12-километров участък от магистралата "Таврида", но няма пострадали и загинали граждани, потвърждават руските окупационни власти на полуострова.

Бойните действия са съсредоточени в няколко направления - руските сили продължават да фокусират вниманието си в Авдеевка, Бахмут, Лиман, Маринка и Купянск, като ситуацията е много динамична и позициите в някои от тези региони се сменят често. През изминалото денонощие е имало 30 бойни сблъсъка, уточняват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Украйна на свой ред напредва в направленията Мелитопол и Бердянск.

САЩ са готови да оказват дългосрочна подкрепа за фермерите в Украйна

Помощта за Украйна е приротет за администрацията на президента Джо Байдън и съюзниците в НАТО, коментира говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер. САЩ отпусна нова помощ в размер на 1,3 млрд. долара, съдържаща системи за противовъздушна отбрана и муниции, както и оборудване за разминиране.

Ще направим същото и за зърнената сделка, каза Жан-Пиер и допълни, че САЩ ще продължат да помагат украинското зърно да достига до пазарите, но не може да каже нищо за военноморска подкрепа на корабите. Обмислят се начини за финансова помощ за фермерите, включително и доставки на торове и т.н.

От полунощ днес (20 юли) Русия смята всички кораби в акваторията на украинските пристанища като потенциално превозващи военни доставки, а държавите, под чиито флаг плават корабите - като въвлечени във войната.

Украйна опитва да спаси зърнените коридори и разговаря с партньорите си, каза пък украинският държавен глава Володимир Зеленски. В своето вечерно обръщение той посочи, че при ударите по пристанището в Одеса са били унищожени 60 хил. тона селскостопанска продукция, предназначена за Китай. В момента Киев работи за подобряване на сигурността на пристанищата.

ЧВК "Вагнер" се мести в Беларус и няма да участва във войната в Украйна

ЧВК "Вагнер" вероятно се мести в Беларус, сочи видео клип, разпространяван в социалните мрежи. На него човек, приличащ на собственика на частната армия Евгений Пригожин, приветства своите части, определя случващото се фронта в Украйна като "позор, в който не е нужно да участваме" и обещава да направи армията на Беларус "втората в света", тоест по-добра от руската. Това е първата публична проява на ръководителя на ЧВК "Вагнер" след бунта в края на юни.

Истинността на този клип не може да бъде потвърдена, коментира CNN, но съдейки по сателитни снимки на Planet Labs военен лагер, в който се смяташе, че ще бъдат настанени войски от ЧВК "Вагнер", вече е пълен. Геолокализирани данни от видеоклипа свидетелстват, че той е записан именно там вечерта на вторник срещу сряда (19 юли).

Руски източници потвърждават, че "Вагнер" ще остане на своето място в Африка, макар че досега няма никакви индикации от страна на Пригожин, пише ISW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 9 месеца
До: Импeраторът ... мда ... хвърлям по едно око в седмицата ... те тези са сравнително безпристрастни ... като правиш сметка , че рассияните не биха крили въобще унищожената украинска техника ... :))) ... има седмици и с 7:1 ... според мен НАТОвското школа си казва думата !! има унищожена една Ceasar и една Susana от самоходните далекобойни гаубици , дето могат да зареждат снаряди Exalibur ... !! ... няма унищожени HIMARS и М270 ... къртят им буквално ченето на могучая ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 17
Импeраторът
преди 9 месеца
До: zelka007 понеже знам, че следиш oryx, може да видиш, че доказаните загуби в техника са в отношение 5 към 1 (последния месец средно) в полза на украинците. Тенденцията е за изпращане на още и още техника от ЕС/НАТО към Украйна. На фона на тази разлика, рашистите си уволняват читавите командващи, другите читави ги ликвидират украинците. Може само да се надяваме тази "бавна" контраофанзива" да продължи в същия дух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 37
zelka007
преди 9 месеца
Старомайорско е деокупирано , официално ... :))) ... украинците вече плющът навлеците крадливи на перални и съдомиялни и в северната част на Бахмут , освен в южната ... могъщата 100хил армия с хилядите танкове как се справя в Купянското направление ?! или вече е 90хил армия със стотици танкове ?! и още тъпче на едно място или напредва ?! там ще броим ли три дена от началото или ще си траем като mr.yoda след вечеринка на *** ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още