IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна използва за първи път касетъчните бомби от САЩ и чака F-16 до края на годината

Има всички условия Украйна да си върне контрола над Бахмут, смятат украинските военни

07:43 | 21.07.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път Украйна използва касетъчните муниции, които получи от САЩ в началото на месеца. "Те ги използват по подходящ начин, ефективно, и всъщност оказват влияние върху руските отбранителни формации и руските отбранителни маневри“, потвърди координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, цитиран от CNN. В социалните мрежи беше разпространено видео с удара, но не беше уточнени кога и къде е направен той.

Пред FOX News Кърби каза още, че Киев вероятно ще получи самолетите F-16 до края на годината, но и че смята, че те няма да променят хода на бойните действия. На Украйна е нужна артилерия, муниции, системи за противовъздушна отбрана и танкове, заяви още Кърби. Именно заради нуждата от муниции САЩ са взели нелекото решение да предоставят на Украйна касетъчни бомби.

Когато това решение стана публично, украинският министър на отбраната Олексий Резников посочи, че Украйна ще използва тези боеприпаси при строг отчет, извън населени места и само в международно признатите граници на страната. След края на войната останалите боеприпаси ще бъдат върнати, допълни още Резников.

Създадени са всички условия Украйна да си върне контрола над Бахмут

Създадени са всички условия да си върнем контрола над Бахмут, съобщи в интервю за ВВС ген. Олександър Сирский, който ръководи украинските военни в това направление. Градът се намира в полуобкръжение и не може да не се възползваме, уточни още той, макар и да признава, че това би било по-скоро символна победа. Ходът на военните е бавен заради струпването на руските военни в района.

Украинските военни твърдят, че са напреднали 1,8 километра в южно направление към Бахмут, а руски военни кореспонденти потвърждават успешното движение на север.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават в своя обзор за 512-я ден от войната, че руските военни съсредоточават силите си в направленията Лиман, Купянск, Бахмут, Авдеевка и Маринка, където за изминалото денонощие има повече от 32 бойни стълкновения. Украинските сили удържат атаките в тези зони и на свой ред настъпват към Мелитопол и Бердянск. Скоростта на украинските военни в това направление е около 100 метра на ден, пише Института за изучаване на войната (ISW).

За три дни Русия изстреля повече от 70 ракети и 90 бойни дрона по Одеса и Миколаев

В дните след излизането от зърнената сделка Русия е изстреляла повече от 70 ракети от различни типове и 90 бойни дрона над Украйна и основно по Одеса и Миколаев, съобщи украинският президент Володомир Зеленски във вечерното си обръщение. Част от тях са унищожени, но системата за противовъздушна отбрана на Украйна не е достатъчна, за да защити напълно небето над украинските градове, каза още той.

В сутрешните часове на 21 юли отново има ракетен обстрел над територията на Украйна, посочват украинските ВВС.

По данни на украинските военни Русия променя тактиката си на въздушните удари над Одеса - извършват едновременна атака с различни типове ракети и дронове от различни точки, включително и от Крим. Заради щетите в града кметът Генадий Труханов поиска от ЮНЕСКО да изключи Русия от организацията.

В началото на годината ЮНЕСКО включи центъра на Одеса в списъка със световното историческо наследство.

Западът осъжда ударите по пристанищна инфраструктура в Одеса

Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш осъди ударите по  пристанищната инфраструктура на Одеса с думите, че разрушаването на цивилна инфраструктура може да бъде нарушение на международното право, пише CNN.

Въпреки изявленията Русия спечели много от продажбата на своите селскостопански продукти и торове по силата на сделката, заяви от своя страна върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел след заседанието на министрите на външните работи на ЕС. "Сега ще спечели още повече, след като "уби" сделката и унищожи запасите, съхранявани в украинските пристанища", заяви още той, визирайки ръста на цената на пшеницата на световните пазари..

Борел призова за реакция на световната общност по отношение на опитите на руския президент Владимир Путин да подложи на глад световното население чрез незаконното блокиране на пристанищата на Украйна в Черно море и износа на селскостопанска продукция, както и ограниченията за свободното плаване в региона.

Отделно ЕС създава и нов фонд за военна помощ за Украйна в размер на 20 млрд. евро. Средствата ще бъдат разпределени в рамките на четири години, анонсира още Борел.

САЩ внимателно следи действията на Русия в Черно море, допълни и Джон Кърби. Той призова Москва да се върне към зърнената инициатива.

В Института за изучаване на войната  посочват, че обстрелът над украинската пристанищна инфраструктура може да е опит на Русия да реализира продукцията от окупираните украински територии, които трудно намираха път до пазара през миналата година. Нещо повече - затварянето на морските пътища за износ на селскостопанска продукция ще може да влоши отново отношенията мажду Киев и Източна Европа - пет държави, сред които и България, вече забраниха вноса на украинска продукция, но пък позволяват транзита на стоките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
penkiler1415
преди 9 месеца
Гиркин замина друзя. Да не сте следващите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
RoyBatty
преди 9 месеца
Явно вече няма дискусии. Вече няма факти. Само емоции във форума. Жалко. Беше добър форум за интелигентни хора, но явно липсата на правила промениха картината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
andy
преди 9 месеца
Тази Коледа ще гледаме Ф(16)лоеверки :-)))) Мизерния faшиcтkи ОТАн издиша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 9 месеца
Има всички условия Украйна да си върне контрола над Бахмут, смятат украинските военни или тукашните пишурки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 22
zelka007
преди 9 месеца
около линията Роботине-Новофедоровка голем бой на рашибозуци из траншеи и окопи ... украинците деоокупират Вербово ... напредват методично към Бердянск ... запознайте се в едно кратко интервю с WITCH(Вещицата) - позивната на командира на минометен взвод от 241 бригада , преди войната е била адвокат , а сега почиства окопи от крадци на санитарен фаянс с прецизен минометен обстрел ... https://***.youtube.com/watch?v=cvGIjaVSTng
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 24
Импeраторът
преди 9 месеца
Рашисти проZти, в Украйна и България сте гоZти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още