IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Димитров: Ще има сътресения, ако държавата се опита да поеме „Нефтохим“

Китай вероятно никога няма да достигне икономиката на САЩ, предвид демографската катастрофа, пред която е изправен, и икономическите трудности, изтъква експертът

10:38 | 23.07.23 г.
Снимка: Jason Franson/Bloomberg
Снимка: Jason Franson/Bloomberg

Прекратяване на договора за концесия на "Росенец"  няма да влоши пазарната ситуация за потребителите на горива в България, но хоризонтът, в която трябва да мислим за "Лукойл Нефтохим", е краят на 2024 г., до когато компанията трябва да е намерила заместител на руския петрол, с който работи сега. Може да има и следваща стъпка - т.е. държавата да се опита да поеме управлението на самия комбинат "Нефтохим" и може да има сътресения, ако се окаже, че липсват подготвени кадри. Това споделя Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

Не мисля, че да я вземе българската държава е най-доброто решение, още повече, че "това са много сложни правни лабиринти", добавя гостът, визирайки „Нефтохим“.

Според Димитров предсрочното прекратяване на договора за концесия на пристанищен терминал "Росенец", част от пристанище за обществен транспорт с национално значение „Бургас“, който "Лукойл" е сключил през 2011 г. за срок от 35 години, няма да влоши пазарната ситуация за потребителите на горива в България, защото пристанищните танкери ще се обслужват от държавните служители, които ще управляват пристанището.

„Като ценови фактор, не мисля, че ще има някакво отражение.“, добавя експертът.

По думите му трябва да е ясно, че хоризонтът, в който трябва да мислим за "Лукойл Нефтохим" е краят на 2024 г., когато изтича възможността компанията да преработва руски петрол, подчерта гостът.

"Не изключвам и в България "Лукойл" да разберат, че е много трудно да управляват бизнеса си и самите те да решат, че е по-добре да го продадат. Но България не е Италия и не знам кой би имал интерес да купи тази рафинерия. Не мисля, че да я вземе българската държава е най-доброто решение. Но имайте предвид, че това са много сложни правни лабиринти - отнемане на собственост, принудителна продажба и т.н. ЕС не е Русия. Независимо, че Русия ни е противник, обявила ни е за враг и т.н., съдилищата и арбитражите в ЕС действат съобразно търговското право и не е предрешено, че те ще решат във вреда на Русия", добавя Димитров.

За казуса с руската собственост на комплекс СОК "Камчия" събеседникът каза, че макар да "не е рационално България да продаде част" от бреговата си ивица, то "двата казуса - "Лукойл" и "Камчия" са несъпоставими".

Относно зърнената сделка и изтеглянето на Русия от нея Димитров заяви, че е погрешно е да се смята, че държавите от Северна Африка са основните потребители на украинските зърнени доставки. Големи потребители са Китай, Испания, Индонезия. "Това би засегнало дори и Китай, който има доста лоша реколта тази година", изтъква Димитров.

Според него през месеците на войната голяма част от украинския износ все пак беше насочен по сухопътни коридори в ЕС. Малко по-малко от половината от украинския износ през последните 12 месеца се е реализирал през Черно море. Но все пак става въпрос за много голям обем - около 20 млрд. долара е годишният износ на Украйна на зърнени храни. Това е почти една трета от целия износ на държавата. Така че няма начин да не засегне първо украинската икономика, на второ място - ще се отрази върху цените в посока повишение, добави анализаторът.

"Според мен руската стратегия е следната. Те воюват на два фронта. Единият е ясен - с оръдия, самолети и т.н. се опитват да разгромят украинската армия. На другия фронт обаче, на по-широк международен терен, Русия се опитва да покаже, че не само Украйна ще пострада от тази война, а например може да се разклати енергийната сигурност в световен мащаб (за това миналата година спряха газовите доставки от Русия). Освен това може да се разклати продоволствената сигурност на света и те го показват сега със спирането на тази сделка", коментира още Димитров.

Целта е световните фактори - САЩ, Европейският съюз - да си кажат, че войната вече причинява твърде много неприятности и страдания, не само на украинците, а има глобални последици и трябва да се прекрати, като се приеме настоящата фронтова линия за нова граница между Русия и Украйна, обясни експертът. Шансовете обаче за това към момента са нулеви, защото "Западът твърдо заявява, че ще поддържа Украйна до тогава, до когато е необходимо".

"Тази стратегия евентуално може да проработи, ако Украйна успее да си върне части от окупираните територии и направо казано - тези, които бяха окупирани през миналата година, а не тези, които бяха отцепени през 2014 г.. Тогава би могло да настъпи някакъв размисъл. Но понеже засега въобще украинската армия няма такъв успех и не е върнала тези територии, този разговор не е актуален, независимо какво ще прави Русия", споделя Димитров.

Гостът подчерта като особено важен факт в геополитически план наблюдаваните по-малки от очакваните данни за икономическия ръст на Китай през първото полугодие на тази година. "Това ме навежда на мисълта, че Китай може би никога няма да достигне размера на американската икономика, предвид демографската катастрофа, пред която е изправена тази страна и икономическите трудности. Много е вероятно в средносрочен план (например към 2030 г.) двете икономики - американската и китайската да са съпоставими, но в геополитически план САЩ да запазят своето лидерство", изтъква Димитров.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 23.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още