IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради бавната контраофанзива Киев може да получи ракети Taurus и ATACAMS

Руски военни наблюдатели се опасяват, че руските военни украсяват докладите за щетите на украинската армия

07:46 | 11.08.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ракета Taurus. Снимка: Bloomberg LP
Ракета Taurus. Снимка: Bloomberg LP

Бавната контраофанзива вероятно ще накара западните партньори да доставят на Украйна нови оръжия - далекобойни ракети Taurus и ATACAMS, пише T-Online. Източници на германското издание споделят, че германските военновъздушни сили вече са дали съгласието си за предоставянето на ракетните компекси Taurus, чийто обхват на действие е 500 километра, и в управляващата коалиция се приближават към това решение.

Контраофанзивата на украинците е по-бавна, а отбраната на руснаците - по-ефективна от очакваното, разказват още източниците на T-Online. Според тях в момента се водят разговори между двамата най-големи донори на Украйна - САЩ и Германия, за предоставяне на далекобойните ракети, които могат да обърнат хода на бойните действия.

В Пентагона са предпазливи и засега отказват да направят доставка на далекобойните ATACAMS, защото се опасяват, че те могат да бъдат използвани по цели на територията на Русия. Киев обаче показа, че държи на думата си и използва получените от Великобритания и Франция далекобойни ракети Storm Shadow и Scalp само според договорките, коментират още високопоставени източници. Това може да натежи в аргументите за предоставяне на ракетите.

Според T-Online Германия има общо 600 системи Taurus, като от тях оперативни са 150, а останалите - трябва да бъдат ремонтирани. Преди седмица кабинетът е поискал справка за състоянието на тези ракетни комплекси, ефективността им и рисковете при използването им.

Германски политици смятат, че контраофанзивата на украинците далеч не е приключила - активните бойни действия могат да продължат поне до октомври, преди валежите да превърнат превърнат фронтовата линия в кално поле. Сега моментът е ключов за развитието на хода на войната и Киев може да получи важно предимство от новите оръжия, допълват те.

Ситуацията на фронта е сложна

Ситуацията на фронта е сложна, пише в своя канал в Telegram зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр. В 533-я ден от началото на войната руските войски опитват масирано настъпление към Купянск и Лиман, но засега не успяват да постигнат заложените цели и това се признава и от Министерството на отбраната на Русия. Киев обяви евакуация на населените места в региона заради усиления артилерийски обстрел над населените места в региона.

Украинците продължават да напредват на юг от Бахмут и успяват да защитят спечелените позиции около Клещиевка. В другите две направления на източния фронт - Авдиевка и Маринка украинците удържат на атаките на руските сили.

Руснаците безуспешно опитват да възстановят позициите си около Старомайорско, което беше деокупирано в края на юли от украинската армия, посочват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. В направленията Мелитопол и Бердянск украинците успяват да се привдижат напред.

Геолокализирани кадри показват, че украинските военни са пресекли реката Мокри Яли и напредват към Урожайне, съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW). Украинските военни съобщиха за успехи в този регион, макар че руснаците твърдят, че настъплението е отблъснато.

От ВСУ съобщават за 34 бойни сблъсъка през изминалото денонощие. Руснаците са изстреляли 7 ракети, при които за втори пореден ден беше обстрелван град Запорожие. Властите съобщават за попадение с ракета "Искандер" в хотел, при което има загинал и 14 пострадали, сред които и две деца. Координаторът на хуманитарната мисия на ООН за Украйна Денис Браун съобщи, че хотелът се е ползвал от служители на организацията.

Преди няколко дни руска ракета порази друг хотел - "Дружба" в Покровск. Хотелът се ползваше от журналисти, които отразяват военните действия, сподели кореспондентът на германската ARD Василий Голод. 

Украсените доклади на руските военни

Руският военен наблюдател, пишещ под прозвището Полковник Шувалов, пише за украсени данни в докладите на руските военни от Украйна . Ръководителите не насърчават да бъдат писани негативни доклади и даже има сведения, че една и съща унищожена техника е заснемана няколко пъти - от различни ъгли и в различни дни.

Руски военни дори са стреляли по примамки - дървени макети на оръжия, знаейки, че става въпрос именно за такива, но са пращали видеа до ръководителите на военната операция, за да доказват напредък, казва още анализаторът.

Това не се случва за първи път - и преди руски военни кореспонденти са съобщавали за преувеличени загуби на украинска техника, допълва ISW, цитирайки публикации на блогъра Романов.

В последната сводка Министерството на отбраната на Русия съобщава за общо 11,2 хил. унищожени украински танкове и бронирана техника, повече от хиляда системи за реактивен залпов огън и почти 5,9 хил. артилерийски оръдия, както и 458 самолета и 245 хеликоптера.

Украинските военни докладваха и за нова тактика на руските обстрели - имитация на изстрелване на ракети "Кинжал", като целта е привличането на огъня на системите за въздушна защита и изтощаване на запасите от ракети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
OHЯ
преди 8 месеца
До: sssaaa А pycopoбчетата не се ли подмокрят като чуят , че всичко е по план ? А Киев за три дни ? В крайна сметка всички можем без Клошария , а оня Късичкия направи толкова добро за България ( без да иска ) , колкото изостаналите не са правили никога в цялата история , дето не е много дълга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
penkiler1415
преди 8 месеца
Ако до септември беше станало предреченото, Русия и Украйна щяха да се отърват по леко. Сега ще се наложи да дават на Украйна далекобойни ракети, Ф16, танкове и да умират още мнооого хора. Тази война няма да свърши докато руснаците не си заминат от Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 16
sssaaa
преди 8 месеца
До: zelka007, След всиките лъжи, Феклания най после започна да разбира, че свалените Кинжали не са били Кинжали, а фълшиви такива, които да изтощят противовъздушните системи струващи по 1 млн $ на ракета. Иначе за лъжите на Руснаците е ясно, нима Украинците не лъжат? В една война има много пропаганда и тя винаги е и от двете страни, ама тук форумните Евроатлантичета гледат само едната страна и изпадат в еуфория, както обеща Фекалния, че до Септември Мелитопол и Бердянск и др. щели са на Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 21
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Дневната сводка-компилация от генно-модифицирана информация и сутришния залп от измишльотини на Търчилъжи.. Fictional Reality за добра ментална кондиция на биоматериала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 24
zelka007
преди 8 месеца
според форумният мypзилаж , leopard и chalenger а скоро и abrams , били тежки танкове и щели да потъват в земята ... ами това дето периодично излиза тук-таме много са си добре , гледам расияните потъват в траншеите си като ги видят ... и това дето bradley щели като орехи да ги чупят , ами много са си добре , мрежата е пълна с кадри на bradley получили преки попадения и са само с изкривена броня , или откъснати части от нея , но екипажът е жив и машината боеспособна ... всичко върви по план :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 27
zelka007
преди 8 месеца
хех ... това , че рашибозука преувеличава украинските загуби беше очевадно още от миналата година ... при условие , че рашибозуците неистово се стремят да заснемат и публикуват всеки техен успех по няколко пъти от различни ъгли , а украинците силно ограничиха и цензурираха победите и документирането им , и въпреки тези действия , на една украинска машина рашибозуците губят по пет , а в някои части на фронта и по десет ... както казва witch - "средновековие" , трябва да го видите за да повярвате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още