IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пак провежда военни учения около Тайван

Пекин изразява недоволство от посещението на вицепрезидента на островната страна в САЩ

15:58 | 20.08.23 г.
Снимка: EPA/TAIWAN NAVY
Снимка: EPA/TAIWAN NAVY

Китай започна военни учения около Тайван в събота като "сериозно предупреждение" в гневна, но широко очаквана реакция на посещението на вицепрезидента Уилям Лай в САЩ.

Лай, фаворитът за президент на Тайван на изборите през януари, се завърна от САЩ в петък, пише Ройтерс. Официално той направи само междинни кацания на път за и от Парагвай, но изнесе речи, докато беше в САЩ.

Китай гледа на демократично управлявания Тайван като на своя територия, въпреки силните възражения на правителството на острова.

От Народната освободителна армия посочват в кратко изявление, че се извършват съвместни военноморски и въздушни патрули за бойна готовност около острова.

Министерството на отбраната на Тайван съобщава, че 42 китайски самолета и осем кораба участват в учения около острова. В отговор то също е разположило кораби и самолети.

Двадесет и шест китайски самолета са пресекли средната линия на широкия 100 км Тайвански пролив, допълва се в изявление на ведомството. В продължение на десетилетия линията служи като неофициална бариера между двете армии.

Правителството на Тайван категорично осъди ученията, като министерството на отбраната заяви, че има способността, решителността и увереността да гарантира националната сигурност.

Говорител на Държавния департамент на САЩ призова Пекин „да преустанови своя военен, дипломатически и икономически натиск срещу Тайван и вместо това да започне смислен диалог“. Вашингтон допълва, че наблюдава внимателно ученията.

Часове преди ученията президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Южна Корея и Япония се споразумяха в Кемп Дейвид да задълбочат сътрудничеството в областта на отбраната и икономиката, като същевременно потвърдиха „значението на мира и стабилността в Тайванския пролив като незаменим елемент на сигурността и просперитета в международната общност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 20.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още