IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Божков е задържан за 24 часа

Предстои му преглед в болницата на МВР и след това евентуален разпит от прокуратурата, заяви негов адвокат

16:50 | 25.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Васил Божков е бил задържан за 24 часа. Това заяви пред журналисти на летище София Стоян Баумайер, който се представи като един от адвокатите на бизнесмена, цитиран от БТА.

По-рано днес самолетът, с който Васил Божков обяви, че се прибира, кацна на столичния аеропорт.

"Кацнах. Имам среща с бухалките", написа бизнесменът във Facebook. 

Стоян Баумайер заяви, че на Васил Божков му предстои преглед в болницата на МВР и след това евентуален разпит от прокуратурата.

„Той се върна съвсем доброволно и при първа възможност, защото до 23 август той нямаше разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображения за неговата сигурност“, обясни адвокатът.

На въпрос на БТА какви са мотивите на бизнесмена да се върне сега в България, Баумайер заяви: „Неговите мотиви са да изчисти името си пред съда“.

Попитан дали убийството на Алексей Петров е отворило пътя на Васил Божков към България, адвокатът каза: „Не мисля, че трябва да вкарвате моя клиент в роли, във филми, за които той даже не знае, че е имало кастинг“. По думите на защитника Васил Божков и Алексей Петров нямат нищо общо. Техните пътища никога не са се пресичали, допълни той.

Стоян Баумайер посъветва медиите да следят социалните профили на Васил Божков, където „ще има повече информация, поетапно, за всичко“.

БТА припомня, че през май бизнесменът, който пребиваваше в Дубай, написа във страницата си във Facebook, че е готов да се върне в България като защитен свидетел. В течение на времето България изпрати няколко молби за правна помощ до Обединените арабски емирства.

През февруари Великобритания обяви, че налага санкции срещу трима българи, сред които и Васил Божков. Едно от делата срещу бизнесмена е за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности.

Друго е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя е действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

Срещу Васил Божков има и трето разследване, като прокуратурата твърди, че той е виновен за побои, закани за убийства и убийства. Освен в списък на Великобритания, името на Божков се появи и в първия списък "Магнитски".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още