IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Божков обяви, че се връща в България*

МВР е запознато и ще го задържи, заяви вътрешният министър Калин Стоянов

09:55 | 25.08.23 г. 2
Снимка: БГНЕС/Архив
Снимка: БГНЕС/Архив

Бизнесменът Васил Божков обяви във Facebook, че се връща в България.

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30", написа той в социалната мрежа. Съобщението му е придружено от снимка, на която се вижда, че пътува със самолет.

Срещу хазартния бос бяха повдигнати 19 обвинения за различни престъпления, включително свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков обяви, че е бил подлаган на системен рекет от тогавашните управляващи.

Той напусна България през януари 2020 г., за да не бъде задържан, и живее в Обединените арабски емирства.

По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави, обобщава БГНЕС. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ.

Божков твърди, че съдът в ОАЕ е отказал на българските власти да изпълни искането за неговата екстрадиция. Дружеството му „Ню Геймс“, организирало лотарийни игри, съди България в Страсбург за претърпени вреди, след като дейността му беше прекратена.

През март миналата година Божков е дал показания пред европейската прокуратура, а след това е дал сведения и пред дирекция на полицията, обяви самият той по време на онлайн пресконференция с журналисти.

Готов съм да се върна в България, ако прокуратурата махне червената точка в Интерпол, ще се върна още на следващия ден, заяви той тогава. Той допълни още, че чака да бъде разпитан официално от българските разследващи власти.

Делото, по което Божков е готов да даде показания като защитен свидетел, е за изнудване. Той твърди, че бившият премиер Бойко Борисов е искал част от печалбата на лотарията му.

На 18 май със съобщение отново в профила си във Facebook Божков съобщи, че е "готов да се върне в България като защитен свидетел".

МВР е запознато с прибирането на Васил Божков и чака да го задържи. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов от Бургас след откриването на мемориална плоча в памет на двамата загинали полица, опитали се да спрат автобус с мигранти, предаде bTV.

"Ще се повдигат обвинения и ще се налага някаква мярка. След като пристигне, се очаква да бъде приведен пред прокурор, където евентуално ще се повдигат обвинения, ще се налага някаква мярка за неотклонение и така нататък", уточни вътрешният министър.

*Новината е допълнена в 11 часа с изказването на Калин Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 8 месеца
Миналата сряда загубихме Трактора, тази загубихме Готвача..Може би е ред следващата за Черепа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 8 месеца
а, Цецо ? .... кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още