IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците обявиха план, за да се избегне спирането на работата на Вашингтон

Те предлагат намаляване на разходите за местните агенции с 8% и възобновяване на строителството на стена по границата с Мексико

11:21 | 18.09.23 г.
Председателят на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти. Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти предложи сделка с демократите за временно предотвратяване на спирането на работата на американското правителство, като неговите искания включват намаляване на разходите за местните агенции с 8% и възобновяване на строителството на стена по границата с Мексико, съобщава Bloomberg.

Маккарти представи плана на републиканците в конферентен разговор в неделя вечерта, след като преговарящите, представляващи ключови фракции в долната камара на Конгреса, се споразумяха по исканията за временно финансиране на правителството за период от 31 дни. Гласуването на мярката е планирано за четвъртък (21 септември).

Исканията, които включват и разпоредби, ограничаващи възможността на мигрантите да поискат убежище в САЩ, са анатема за повечето демократи и едва ли ще бъдат приети от Сената, където Демократическата партия има мнозинство. Това означава, че законопроектът не намалява риска от спиране на работата на правителството.

Законопроектът също така не предвижда отпускане на нови средства за Киев в продължаващата война на Русия в Украйна или помощ при бедствия, включително подкрепа за жертвите на пожарите в Мауи и урагана във Флорида, поискани от администрацията на президента Джо Байдън.

Маккарти незабавно се сблъска с опозиция в лицето на някои ултраконсерватори от Републиканската партия, което създава риск от провал при приемането на плана. Шестима крайнодесни републиканци бързо обявиха своята опозиция. Маккарти може да си позволи да загуби само четирима републиканци без подкрепата на демократите.

Но ако Маккарти и авторите на плана успеят да обединят републиканците зад стратегията, това ще разчисти пътя за Камарата на представителите да гласува предложение за временно финансиране. Усилията за приемане на мерките за финансиране бяха спрени в долната камара на фона на сблъсъците между твърдите застъпници на идеологията на Републиканската партия, известни като хардлайнери, и по-умерените ѝ представители.

Маккарти е толкова силно разочарован от съпротивата на хардлайнерите срещу каквито и да било мерки за разходи, че ги предизвика на среща в четвъртък да се опитат да го изместят от ръководната позиция.

Новото предложение следва дни на разговори между лидерите на две ключови републикански фракции. Представителите Байрън Доналдс, преговарящ от името на ултраконсервативната фракция Freedom Caucus в Камарата на представителите, и Дъсти Джонсън, лидер на по-умерената Main Street Partnership, представиха плана в конферентния разговор.

Все пак предложението бързо се натъкна на възражения от твърдата десница, които застрашават шансовете му за минаване през Камарата.

Конгресменът Роза Делауро, най-високопоставеният демократ в Комисията по бюджетните кредити към Камарата на представителите, каза, че предложението на Републиканската партия е „екстремно“ и „ще намали финансирането на Националните здравни институти, включително финансирането за изследвания на рака, ще лиши от средства полицията и ще намали ресурсите за важни съюзници като Украйна и Израел".

По-рано в неделя Маккарти заяви, че се надява да предотврати спирането на работата на правителството, защото това би подкопало влиянието на републиканците в преговорите за федералните разходи.

„Искам да съм сигурен, че няма да спрем“, изтъкна Маккарти пред Fox News, добавяйки: „Не мисля, че това е победа за американската общественост и определено вярвам, че ще станем по-слаби, ако спрем работа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още