IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиз Тръс: Риши Сунак има пространство да намали данъците преди изборите догодина

Бившият британски премиер разкритикува остро налагането на данък върху неочакваната печалба за петролните и газовите компании

17:38 | 18.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият британски премиер Лиз Тръс призова своя приемник Риши Сунак да намали данъците преди следващите избори, показвайки как министър-председателят е изправен пред призиви за промени в политиката от страна на някои от членовете на собствената му партия, за да си спечелят избиратели, съобщава Bloomberg.

Близо година, откакто краткотрайното правителство на Тръс обяви своя злополучен минибюджет, бившият лидер разкритикува някои от данъчните политики на Сунак, като същевременно заяви, че Консервативната партия позволява икономическият дебат „да бъде рамкиран и воден от левицата“ на политическия спектър.

„Инвестициите в Северно море нямаше да спрат, ако не беше данъкът върху неочакваните печалби“, посочва Тръс на събитие в Лондон, атакувайки решението на правителството да наложи данък върху печалбите на петролните и газовите компании през май миналата година, когато Сунак беше финансов министър. „Щяхме да се придвижим напред към фракинга и сега щеше да има по-ниски сметки за енергия“, изтъква тя.

Въпреки че Тръс остана в периферията на британската политика след краткия си катастрофален мандат като министър-председател, нейните коментари отразяват настроенията на части от партията на торите. След като се сблъска с подигравки, когато собствените ѝ фискални планове доведоха до срив на финансовите пазари, оттогава тя се стреми да защити позицията си и дори написа книга, озаглавена „Десет години, за да спасим Запада“, планирана за публикуване следващия април.

Тя атакува Сунак в момент, когато настоящият министър-председател е изправен пред критики както отдясно, така и отляво на политическото разделение, и тона фона на разривите в собствената му партия. Въпреки че Сунак и поддръжниците му се застъпват за фискална предпазливост, критиците на торите твърдят, че той трябва да намали данъците, за да стимулира икономическия растеж.

Сътресенията в партията я доведоха до загуба на доверие сред глобалните инвеститори, като около две трети от финансовите професионалисти казват, че категорична победа за лявоцентристката партия на Кийр Стармър или коалиция, водена от лейбъристите, би била „най-благоприятният за пазара резултат ”, показва проучване на Bloomberg, публикувано в неделя.

Социологическо проучване относно евентуалните резултати от изборите във Великобритания догодина. Източник: Bloomberg Социологическо проучване относно евентуалните резултати от изборите във Великобритания догодина. Източник: Bloomberg

Тръс заяви, че правителството има възможност да свие разходите чрез намаляване на увеличенията на обезщетения и повишаване на възрастта за пенсиониране.

„В момента има консенсус относно нивото на данъците“, изтъква Тръс в понеделник. Нарушаването на този консенсус би било трудно, но ако правителството не го направи, „страната ще се насочи към продължителна стагнация“, предупреждава тя.

Бившият управител на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни посочи от своя страна, че някои консерватори, подкрепящи Brexit, не са наясно с принципите, които „движат икономиките“.

Правителството на Тръс беше напът да превърне Великобритания в „Аржентина на Ламанша“, а не в „Сингапур на морето“ с ниски данъци и разхлабени регулации, към което се стремяха, заяви Карни на събитие в Монреал в неделя.

В отговор Тръс каза, че Карни е „част от 25-годишния икономически консенсус, който доведе до нисък растеж в целия западен свят“ и „без съмнение е отбранителен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още