IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офшорният вятър се сблъсква с една изгубена година във Великобритания

Ниските цени при последния търг за възобновяема енергия отблъснаха инвеститорите

19:10 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Неуспешният търг за нови офшорни вятърни проекти на Великобритания от миналата седмица не е изненадващ. Ръководителите на индустрията предупреждаваха от месеци за опасностите от определянето на твърде ниски гарантирани цени, което рискува да не привлече достатъчно оферти. Нежеланието на британското правителство да се вслуша в техните предупреждения заплашва както климатичните цели на страната, така и нейното лидерство при офшорната вятърна енергия, пише Bloomberg.

В тази връзка са необходими спешни коригиращи действия.

До 5 гигавата офшорни вятърни мощности бяха одобрени в тазгодишното разпределение, в което компаниите се състезават за държавни поръчки. Споразуменията защитават строителите на вятърни паркове от волатилността при цените на енергията, като гарантират  цена на мегаватчас за 15 години. Ако електроенергията на едро може да бъде продадена за  по-висока от договорната цена, предприемачът плаща на правителството разликата и обратното, ако енергията е по-евтина. Това не е единственият начин да се добави капацитет за възобновяема енергия към мрежата - разработчиците могат да поемат риска или да сключат споразумения за закупуване на енергия с енергоемки потребители като центрове за данни - но такива договори са предпочитаният начин за Обединеното кралство да увеличи наличието на чиста енергия през последните години.

Правителството определя максимална цена, изразена в стойности от 2012 г. Компаниите подават конкурентни оферти за производство на електроенергия на цени под тази стойност, като договорите обикновено се възлагат на много по-ниски цени.  Тази година обаче търгът не генерира нито една оферта. Гаранцията беше определена на 44 паунда за мегаватчас (МВтч), пари, много под преобладаващата цена на едро от около 80 паунда/МВтч.

„Основният проблем е фактът, че максималната цена, на която можете да наддавате, беше наистина, наистина ниска“, споделя Ана Мусат, от търговската асоциация RenewableUK. Ускорената инфлация, нарастващите лихвени проценти и набъбващите разходи за суровини и компоненти заличават голяма част от икономическия смисъл при проектите за офшорна вятърна енергия при цената на електроенергията, предложена от правителството.

С обширна брегова линия и достатъчно плитчини, Великобритания е особено подходяща дестинация за изграждаше на офшорни вятърни турбини, като се нарежда на второ място след Китай по инсталиран капацитет.

Офшорните вятърни проекти във Великобритания се сблъскват с лоша година. Източник: Low Carbon Contracts Company Офшорните вятърни проекти във Великобритания се сблъскват с лоша година. Източник: Low Carbon Contracts Company

Обединеното кралство приема възобновяемия енергиен източник като централен за постигане на въглеродна неутралност на електрическата мрежа до 2050 г. В момента страната разполага с 13,7 гигавата (ГВт) напълно работещ офшорен вятърен капацитет, както и 13,6 ГВт в процес на изграждане.

По-рано Министерството на енергийната сигурност заяви, че провалът на търга „е в съответствие с подобни резултати в страни, включително в Германия и Испания, в резултат на глобалното ускоряване на инфлацията и въздействието ѝ върху веригите на доставки“.

Но Мусат отбелязва, че търгът в Испания през ноември 2022 г. се провали поради точно същите причини като при Обединеното кралство: цените бяха твърде ниски, а капиталовите разходи се покачваха твърде бързо. Великобритания можеше — и трябваше — да се поучи от този пример.

Дори цената, определена от страната на миналогодишния търг, се оказа твърде ниска: шведската енергийна група Vattenfall AB спря проект за офшорна вятърна енергия в Норфолк през юли поради нарастващи разходи. Това трябваше да бъде един от най-големите вятърни проекти в Обединеното кралство при гарантирана цена от 37,35 паунда/МВтч.

Годишният търг трябваше да създаде сигурност и да насърчи стабилните инвестиции. Но сегашната обстановка може да накара някои инвеститори да се преместят другаде.

„Не съм загрижена само за факта, че имахме неуспешен търг“, посочва Мусат, добавяйки: „Притеснявам се, че той беше такъв, тъй като в САЩ и ЕС бяха въведени много, много амбициозни фискални мерки“.

Законът за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA) и Индустриалният план за зелена сделка на Европейския съюз (ЕС) предоставят сериозни финансови стимули за привличане на инвестиции в чиста енергия.

RenewableUK потърси гаранции от правителството, че се е вслушало в този ценови сигнал и ще определи по-атрактивни и жизнеспособни параметри през следващата година, като вземе предвид нарасналата световна конкуренция за офшорни вятърни проекти. Това означава по-висока максимална цена и по-голям общ бюджет. Търговският орган също иска да види цялостна, многогодишна стратегия за изграждане на вътрешна верига на доставки, както и други фискални мерки за привличане на инвестиции.

Великобритания имаше добра година по отношение на възобновяемата енергия, като оншорният вятър се радва на огромен скок. Но за да се оцени ролята на офшорната вятърна енергия, трябва да се има предвид следното: миналата година Обединеното кралство спечели близо 11 ГВт капацитет при бюджет от 285 млн. паунда. Този път Великобритания получава само една трета от тази мощност за почти същата сума пари. Ниските цени на тазгодишния търг за офшорна вятърна енергия ще струват скъпо на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още