IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгът за ВЕИ капацитет на Острова подчертава тежките времена за вятърната енергия

Само 3,7 гигавата нови проекти бяха одобрени в петия кръг от правителствения търг за инсталиране на нови зелени източници на енергия

16:17 | 08.09.23 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търг на правителството на Обединеното кралство за офшорна вятърна енергия не успя да привлече никакви оферти – поредният сигнал за проблемите в една индустрия, която е от решаващо значение за постигане на целите за въглеродна неутралност на Лондон, пише Bloomberg.

Само 3,7 гигавата нови проекти бяха одобрени в петия правителствен търг за инсталиране на нови възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), отбелязвайки огромен спад от почти 11-те гигавата, за които бяха предоставени договори в миналогодишното разпределение. Основната причина за огромния спад при заявения нов капацитет е липсата на офшорна вятърна енергия, която е изправена пред нарастващи разходи за финансиране и проблеми при веригата на доставки.

От 2015 г. разработчиците на паркове за офшорна вятърна енергия се надпреварват да намалят разходите при инсталирането на турбини в морето. Миналата година технологията спечели по-голямата част от новия ВЕИ капацитет, почти 7 гигавата, на рекордно ниски цени. Но този успех избледнява, тъй като проектите се борят с ценовия натиск.

„Въпреки че крайбрежните и плаващите крайбрежни вятърни генератори не са включени в тазгодишното разпределение, това съответства на други резултати в страни, включително в Германия и Испания, в резултат на глобалното ускоряване на инфлацията и въздействието ѝ върху веригите на доставки, което представлява предизвикателство за участващите проекти в този кръг“, изтъкват от британското правителство.

Тъй като цените на стоманата и други важни суровини скочиха, някои проекти вече не са рентабилни дори с договори, подкрепяни от правителството. През юли Vattenfall се отказа от своя 1,4-гигаватов вятърен парк Norfolk Boreas в Северно море, а Orsted AS изпитва трудности да си осигури финансиране за своя проект Hornsea 3.

Липсата на офшорна вятърна енергия ще окаже допълнителен натиск върху целта на правителството на Обединеното кралство да разполага с 50 гигавата офшорна вятърна енергия до 2030 г. Очаква се страната да се размине с целта с близо една трета на фона на инсталираните само 34,4 гигавата до края на десетилетието, изчислява BloombergNEF.

Вместо това слънчевата енергия беше най-големият победител в кръга, осигурявайки си договори за общо 1,9 гигавата нов капацитет. Разработчиците на оншорна вятърна енергия спечелиха одобрение за общо 1,5 гигавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
До: cyclop ... интересен факт ... излъганите англичани не напускат ингилизко и да се преселват масово във стабилният въглищен и непрекъсваем рай на Индия , Индонезия , Поднебесната ... ми си кютат там ... даже се наблюдава засилен интерес от прииждащи да бъдат излъгани ... как велик мислител обяснява този факт ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 8 месеца
На все по-излъганите от сектата на зеления хайвер англичанчета, в момента им гласуват законче... Че ако не участваш в ограниченията на тока, причинени от безбрежната неефективност на зеления хайвер, може да те глобят и да те пратят в затвора дори... Че трябва да си свържеш електромера, а скоро и електроуредите поотделно към Централното Управление на Зеления Хайвер .... да ти намаляват потреблението и да го спират - според нуждите... Като няма слънце и не дуфа... И те правят гъвкав... Хееехехееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: zelka007 ... леко продължение на другият пост ... без застраховката за авария , дето е оценена на 1,2млрд ... без стойността за извеждане от употреба , и без стойността за депониране на отработеното гориво ... тъй с ефффтиният и безопасен ядрен ток ... затова в света се строят вятърни паркове и фотоволтаици , а не ядрени централи ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: cyclop ... начишкан фейконафффт ... в материалът са спестили няколко цифри ... офшорният вятър са му поставили таван на цената по която ще купуват ток 44 паунда (100лв) за МВтч . миналата година таванът е бил 46 паунда (105лв) . средната цена на едро в УКей на токът е 47 паунда (107лв) ... токът от hinkley point C , трябва да бъде купуван на цена от 95 паунда за МВтч в продължение на поне 45г , за да се покрият разходите по построяването на централата , и това без застраховката за авария ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 8 месеца
Няма кой да яде иддиотския, неработещ, антиефективен зелен хайвер? Нищо, ще ги принудим по-здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още