fallback

Русия и Китай задълбочават координацията и заявиха близост в позициите за Украйна и САЩ

Китайският външен министър Ван И е на тридневно посещение в Москва, за да подготви очакваната среща на Владимир Путин и Си Дзинпин идния месец

10:48 | 19.09.23 г. 11

Китайският външен министър Ван И обеща да засили „стратегическата координация“ на страната му с Русия, а двете страни положиха основите за среща на техните лидери в Пекин следващия месец, предава Bloomberg.

Ван И е на тридневно посещение в Москва за разговори в областта на сигурността и външната политика с руския си колега Сергей Лавров, докато двете страни продължават да задълбочават връзките си.

Китай и Русия трябва „да демонстрират отговорностите си като големи сили, да изпълнят международните си задължения и да продължат да засилват стратегическата координация“, каза Ван И, цитиран в комюнике на китайското външно министерство. Той допълни, че нито една от двете страни не трябва да бъде повлиявана от „трети страни“ в прикрита препратка към САЩ.

Руският външен министър Сергей Лавров е заявил, че двете страни трябва „да засилят координацията и сътрудничеството в многостранни рамки“ като ООН и Шанхайската огранизация за сътрудничество, става ясно от съобщението.

Срещата им се провежда, докато в Ню Йорк тече ежегодното Общо събрание на ООН. Китай изпрати вицепрезидента Хан Джън, който е предимно церемониална фигура, за събитието тази година. В предишни години на Общото събрание присъстваха президентът Си Дзинпин или Ван И.

Китайският външен министър пристигна в Москва директно от продължилите няколко часа разговори в Малта със съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, които Белият дом определи в неделя като „откровени“ и „конструктивни“.

Руското министерство на външните работи съобщи, че Ван И е информирал Лавров за „съдържанието на преговорите“ със Съливан, отбелязва Ройтерс.

Очаква се руският президент Владимир Путин да посети Китай идния месец за форум на инициативата „Един пояс, един път“, на който той ще седне редом до Си Дзинпин. Това ще бъде първото посещение в чужбина на руския президент след издадената заповед за ареста му от Международния наказателен съд заради предполагаеми военни престъпления.

Китай е най-големият поддръжник на Русия, откакто миналата година Путин нареди пълномащабно нашествие в Украйна. Пекин предложи както икономическа, така и дипломатическа помощ.

Същевременно Китай се опитва да се представи като миротворец във войната, като представи не много ясен мирен план от 12 точки през февруари. Той беше отхвърлен от Киев и САЩ, тъй като призовава за спиране на враждебните действия, при което руските сили да останат на място в Украйна.

Лавров и Ван И изразиха „близост“ в „антируската и антикитайската позиция“ на Вашингтон и се съгласиха, че всеки опит за разрешаване на украинската криза трябва да включва Москва, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

„Преговорите преминаха по доверен и конструктивен начин, присъщ за диалога между Русия и Китай“, се казва още в съобщението на министерството. 

То допълва, че Лавров и Ван И са разговаряли „подробно“ за Украйна, „отбелязвайки безполезността на опитите за разрешаване на кризата, без да се вземат предвид интересите и особено без участието на Русия“.

Ван И ще проведе разговори в областта на „стратегическата сигурност“ по-късно във вторник с Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, съобщи агенция Интерфакс. След това той ще проведе тристранни разговори с монголски представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 19.09.23 г.
fallback
Още от Политика виж още