IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безсилието и безсмислието на ООН

Истината за днешния световен ред се намира сред руините на Бахмут, пише Wall Street Journal

13:52 | 20.09.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Тази седмица град Ню Йорк е пълен с държавни представители и функционери от различни краища на света, които са там за откриването на 78-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН. И президентът Джо Байдън се включи с годишната си реч във вторник. Неудобният въпрос, който обаче никой не иска да зададе, е: защо, пита в. Wall Street Journal в редакционен коментар.

На фона на планината от думи тази седмица какво ще бъде постигнато? В нововъзникващия световен ред на свирепи режими и многополюсни центрове на власт какво може да направи вече ООН?

Президентите на Русия, Китай и Франция, както и премиерът на Великобритания дори не дойдоха. Иранският президент Ебрахим Раиси пък се появи, за да изнесе лекция за американското вероломство. В знак за това до каква степен уважава ООН Иран изгони най-опитния инспектор по ядрени оръжия на организацията точно в навечерието на посещението на Раиси. ООН е също толкова безпомощна и когато Северна Корея пренебрегва резолюциите и санкциите на Съвета за сигурност и разширява ядрената си програма.

Украинският президент Володимир Зеленски направи рядко посещение до Ню Йорк във вторник, за да даде аргументи в подкрепа на борбата срещу инвазията на Русия. Но ООН е по-зле от безполезна по време на украинския конфликт. Правото на вето на Русия в Съвета за сигурност и китайската подкрепа блокират всеки по-сериозен отговор на кремълските мародерства. Приносът на ООН бе в това да помогне за договарянето на сделка за износ на зърно от Украйна. Но Владимир Путин наскоро отмени споразумението. 

Визитата на Зеленски в Търтъл Бей (квартал в Манхатън, Ню Йорк, където се намира централата на ООН, бел. ред.) бе само спирка по пътя му към Вашингтон, където ще се състои истинската работа по прилагането на световния ред, както става от средата на ХХ век. Твърдата сила на САЩ и техните съюзници ще реши това дали Украйна ще спечели срещу Русия.

Многостранният модел като практика в ООН става все по-ирелевантен, докато Китай, Русия, Иран и други налагат силата си. Либералният интернационализъм от администрацията на Байдън не може да се откаже от визията си за групи нации, които се срещат, за да изгладят различията мирно. Но истината за днешния световен ред се намира сред руините на Бахмут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 месеца
Но моля ви се ... как ще е излишно ОНН.Това е универсалния Арменски поп, на който се оплакват онеправданите.Най-дървен го ядат сега арменците ... Русия ти предаде, Арменския поп си чисти ушите, а Азербайджан практически разоръжи арменците в Нагорни Карабах.Сталин забърка такава каша с поробените народи в СССР, че и 500г няма да се оправят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 също така няма нито една резолюзия на ООН срещу югославия където Русия да е гласувала против!... За Израел изобщо няма да говориме, винаги ватенкитеее са ги подкрепяли, но по тихо! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
zelka007
преди 7 месеца
До: khao ... то само Афганистан да беше ... :))) ... Сирия , Молдова , Грузия , Украйна , Чечня , Дагестан , Гренада , Етиопия , Ангола , Мали ... дълъг списък има ... доста премълчава ... :))) ... щото така им е удобно на хората на хонорар от пасоль ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 явно не са разбрали че трябва да пускат само руските опорки, зада получат твоето одобрение... хахаха! Още от както нападнахте афганистан 70те се видя че ООН не върши работа... колко удобно си го изпуснал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
Tikva007
преди 7 месеца
*Истината за днешния световен ред се намира сред руините на Бахмут, пише Wall Street Journal* - Явно, WSJ пропуска факта, че истината е многолика като Янус и е склонна да мутира. Една истина е сред руините на Бахмут, друга - на Белград, трета - на Багдад и Фалуджа, а колко истини са заровени дяедно с палестинските трупове по Западния браг, под стотиците резолюции на ООН срещу Израел, което изобщо не му пречи да си живка като уважавана и просперираща държава сред западните си партньори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още