IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Тагарев: Военното разузнаване работи изключително добре

Според премиера Николай Денков дискусията за службите трябва да е силно експертна

13:23 | 22.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Военното разузнаване работи изключително добре и е много важна структура на системата на Министерството на отбраната (МО), не виждам как може бъде извадено от МО. Това каза пред журналисти ресорният министър Тодор Тагарев, цитиран от БТА, и посочи, че е в ежедневен контакт с ръководството, защото войната е много близко до страната ни.

Вариантите, които ще потърсят депутатите, трябва да осигурят функциониране на тази част от разузнавателните ни структури в интерес на отбраната, армията и министъра на отбраната, без значение кой е, коментира Тагарев.

Вчера политическите сили в Народното събрание коментираха в кулоарите идеята на Атанас Атанасов („Продължаваме промяната-Демократична България“) да се обединят в една служба Държавна агенция „Разузнаване“ и „Военно разузнаване“.

По думите му НАТО е ангажирана със сигурността в Черно море, без да присъства с военни кораби, но присъства със самолети, разузнавателна информация.

Нашите служби имат достатъчно убедителна информация, за да поискат това експулсиране, заяви Тагарев относно решението България да експулсира предстоятеля на Руската православна църква в София и двама беларуски свещеници, като ги обвини, че служат на геополитическите интереси на Москва.

Според премиера Николай Денков дискусията за службите се води в Народното събрание и тя трябва да е силно експертна. Той участва в церемонията пред Паметника на Независимостта в София по повод 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщава БТА.

По-рано днес във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че недоверие в службите изказват хора, които искат да сложат ръка върху тях, но по думите ѝ президентът Румен Радев няма да допусне това.

В тези 20 закона, които поставихме в списък в първите дни на Народното събрание, не бяха службите, припомни премиерът. Знаем, че имаме слабост там, но тази дискусия трябва да продължи с експерти, които са работили в службите. Искам първо експертите да си подредят мнението, след това ще бъде взето политическото решение, обясни Николай Денков.

Премиерът също коментира експулсирането на свещеници от Руската православна църква от България. Действията са въпрос на секретен доклад, аз само се запознах с него, нямам пряко отношение към вземането на това решение, то е на ДАНС, посочи той. Когато някой извършва неправомерни действия, той трябва да бъде санкциониран, в случая става дума за санкция срещу законите на България, добави премиерът Николай Денков.

„Тези дни имах трудни преговори и търсене на съгласие по това как трябва да се променят едни от най-трудните сектори в България – енергетика, аграрният сектор, имах среща и с представителите на хотелиерите и ресторантьорите, припомни премиерът. Трябва да видим кои са най-тежките проблеми и да ги използваме като възможности. Това е начинът, по който подхождаме в тези разговори, има чуваемост и тя ни помага да търсим заедно решение“, каза Николай Денков.

Няма нищо лошо кабинетът да получава подкрепа, когато изпълнява програмата си и тя е с ясни цели, каза още Николай Денков. Той добави, че ще се радва на подкрепа от всяка политическа сила, за да се изпълни програмата на правителството. „Ако някой започне да подменя или променя целите и задачите, това вече е друг разговор“, каза той.

За приемането на България в Шенген премиерът каза, че всеки ден правителството води разговори и преговори, има план как да действа. Той съобщи, че отпреди два месеца има уговорено посещение в Австрия, за което президентът знае.

Преди два дни на брифинг в централата на ООН държавният глава Румен Радев каза, че за да влезем в Шенген, трябва да убедим обществото в Австрия, а не само политиците, че България е надежден член на ЕС. Той окуражи премиерът Николай Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още