IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прие промени в няколко оперативни програми

ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ ще финансира разширението на софийското метро, обходния път на Бургас и удълбочаване на бургаското пристанище

17:43 | 27.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството одобри промени в няколко оперативни програми на днешното си заседание.

С изменение на ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ ще се осигури възможност за насочване на освободен финансов ресурс по програмата за подкрепа на малки и средни предприятия, особено засегнати от прекомерно високите цени на електроенергията в резултат от военната агресия на Русия срещу Украйна. По този начин ще бъдат подкрепени националните мерки за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. 

Правителството прие осмо изменение на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, свързано с изменение на финансовия план на програмата. Чрез извършената промяна се прехвърлят средства между приоритетни оси, с което ще се гарантира пълното усвояване на бюджета на програмата, съобщават от пресслужбата на кабинета.

С приетото изменение на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. се предвижда средства в размер от 99,6 млн. лв. неусвоен ресурс да се използват за възстановяване на публичен финансов ресурс, изплатен от държавата в изпълнение на Национални програми от 2022 г. за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия - малки и средни предприятия, особено засегнати от увеличения на цените на енергията. 

Правителството прие шесто изменение на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., с което се осигуряват 24 млн. евро европейско финансиране по прилагането на Инструмента SAFE.

По ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. правителството също прие промени, с които се осигуряват 70 млн. евро за подкрепа за смекчаване на последствията от енергийната криза чрез операции, с които да се възстановят вече изплатени средства за компенсиране на малки и средни предприятия за увеличените им разходи за електрическа енергия. Средствата, които подлежат на възстановяване, са изплатени на предприятията в рамките на Националната мярка за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия, одобрена с решение на Министерския съвет и изпълнявана от Фонд ,,Сигурност на електроенергийната система“. 

Разширението на Линия 3 на софийското метро и нови метро влакове, обходният път на Бургас и удълбочаване в пристанище Бургас са проектите, които ще бъдат финансирани от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 - 2020 г. до края на 2023 г., когато изтича срокът за допустимост на разходите по оперативната програма. 

Правителството одобри промени в програмата, които позволяват да се пренасочат средства от одобрените вече проекти, които няма да бъдат реализирани изцяло до края на настоящата година. Неизпълнените дейности се предвижда да бъдат финансирани от Програма "Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., за да се гарантира цялостното завършване на проектите.

Със средства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ до края на 2023 г. ще бъдат извършени дейности по разширението на Линия 3 от метрото в София, участък „ул. Шипка - кв. Гео Милев - ж.к. Слатина - Зала Арена Армеец/Тех Парк София - бул. Цариградско шосе“. Ще бъде финансиран и проектът за изграждане на обходния път на Бургас от АМ „Тракия“ към летището в града, както и драгиране на територията на пристанище Бургас.

Други 120 млн. евро от програмата са прехвърлени към инструмента SAFE, който беше създаден на европейко равнище, да се даде възможност за възстановяване на част от извършените разходи за компенсации на малките и средни предприятия. Средствата са изплатени в рамките на Национална мярка за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още