IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия модифицира иранските дронове в опит за масовото им производство

Руските военни кореспонденти силно ограничават потока на информация, която получават от фронта

07:45 | 29.09.23 г. 6
Снимка: Въоръженисили на Украйна
Снимка: Въоръженисили на Украйна

Съдейки по останките от последните дронове Shahed, има модификации, които подсказват, че Русия прави опити за масово производство на дроновете по иранска технология, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Москва използва прости технически решения, по-евтини материали и замяна на компоненти, сочат още данните на военните.

Сред най-очевидните промени в дизайна са новите двигатели, които са по-тихи, както и модификация на корпуса и на навигационната система. Като цяло обаче те са по-скоро козметични и целта на този етап изглежда да направи производството по-евтино и "съвместимо" със санкциите на Запада.

Украйна също има своите успехи в разработките и използва дроновете за удари по руска територия. Губернаторът на Курска област Роман Старовойт съобщава в своя канал в Telegram за масова атака с дронове в ранните часове на 29 септември. Системите за противовъздушна отбрана са унищожили 10 дрона, съобщава той. Има попадение в подстанция и пожар в трансформатор, заради което без ток са пет населени места в областта, става ясно още от публикациите в Telegram.  

Русия засилва работата на военната авиация

Русия увеличава ударите с бойна авиация и артилерийския обстрел в Херсонска, Луганска и Харковска област, е видно от отчетите на ВСУ. В Луганска област - в направленията Купянск и Лиман, в последните дни има съобщения, че липсват атаки, но за продължаващ артилерийски обстрел и увеличаване на въздушните атаки срещу военни позиции и населени места по фронтовата линия. В последното денонощие е имало само 21 директни бойни сблъсъка, но 83 авиационни удара и 63 обстрела с артилерия и минохвъргачки, допълват още от ВСУ в своя отчет за 582-я ден от началото на пълномащабната война.

Русия е извършила само една атака в Лиманско направление - по позиции около Билохоривка. Атаки по източния фронт е имало и около Маринка и Авдиевка, а край Бахмут има данни за уплътняване на минните полета.

Украйна продължава настъплението си към Бахмут и към Мелитопол. В Запорожката област въздушните удари - основно с бойните хеликоптери Ка-52, са забавили значително настъплението в първите дни на контраатаката, но сега операциите с бойна авиация намаляват съществено в този регион, пише и Институтът за изучаване на войната (ISW). В същото време руските военни увеличават ударите с дронове, а артилерията продължава да играе роля в отблъскването на настъплението на украинците, допълват военните анализатори.

От ISW отбелязват, че на този етап не могат да направят оценка за резултатите от увеличаването на въздушната активност в направленията Купянск и Лиман и дали те ще компенсират намалената боеспособност на руската армия в този регион.

Руските военни кореспонденти се самоцензурират

ISW цитира руски военни кореспонденти, които твърдят, че публикуват само 5-15% от информацията, която получават от фронтовата линия. В последните седмици няма новини за проблеми в руската армия, макар че недостигът на гуми за техниката, забавените плащания и другите оплаквания продължават, отбелязват анализаторите. Заради липсата на достоверна информация се взимат и грешни решения и на първа линия трябва да се предприемат необичайни тактики, за да се смекчат негативните ефекти, опасяват се командирите на руските военни формирования.

От ISW отбелязват и че един от военните кореспонденти, чиито публикации следят, е редактирал своя публикация, в която е посочил за напредък на украинските части край Новопрокопивка. Геолокализирани кадри по-късно са показали, че украинските сили са напреднали на километър и половина в това направление.

Генералният секретар на НАТО изненадващо посети Киев

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изненадващо посети Киев и отчете напредъка на украинските военни в контраофанзивата. "Всеки метър земя, който си връща Украйна, означава метър, който Русия губи", коментира той по време на съвместен брифинг с президента на Украйна Володимир Зеленски.

По време на своето изявление Столтенберг заяви, че Русия може да прекрати веднага войната, изтегляйки се от Украйна. "Украйна няма такава възможност. Да се предаде това не означава мир, а брутална руска окупация", коментира още генералният секретар на НАТО.

На 28 септември Украйна посетиха още двама високопоставени западни чиновници - министрите на отбраната на Великобритания Грант Шнапс и на Франция Себастиан Лекорну, с които обсъди военната помощ за Украйна - основно системи за борба с дроновете, ПВО и артилерия

Украйна влиза в Борда на МААЕ

Украйна ще влезе в Борда на управителите на Международната агенция за атомна енергия ( МААЕ). 11 нови държави ще влязат в борда и ще управляват институцита в периода 2023 г. - 2024 година. В Борда на ротационен принцип участват 35 държави.

Бордът на управителите подготвя препоръки до генералната конференция относно финансирането, програмите, бюджета и като цяло финансирането на раобтата на институцията. Бордът одобрява споразумения за ядрена безопасност и публикува стандартите на МААЕ за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 6 месеца
До: 0pk как бе, сигурни сме че у вас и при *** всичките ви вещи са сделани в русия.... я кажи кво руско нещо имаш у вас, освен водката ? Я кажи кво освен пушечно месо в промишлени количества, какво друго произвеждате тия дни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Мда, както обикновено, дежурящия плондир пълен с лой - Митю Некуф + някой от БЕЗполезните ЕдЕоти се плюнчат в защита на пияниците. Сякаш ще променят нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
0pk
преди 6 месеца
До: Tikva007 понеже само, който трябва, има право на масови производства. Там на север дори и вилиците с лъжиците не могат да си произведът масово, а всико внасяха от европа! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 12
Tikva007
преди 6 месеца
До: evlogi: А на такъв коментар му се вика тъпоморон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
Tikva007
преди 6 месеца
*Украйна продължава настъплението си към Бахмут и към Мелитопол.* - Да, даже вече има геолокализирани данни, че е ВСУ са се появили при Клещеевка, южно от Бахмут и при Работино и Вербово, на 90 км. от Мелитопол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 14
evlogi
преди 6 месеца
Русия и масово производство?Ей на това му се вика оксиморон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още