IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ готвят временна сделка за стоманата, за да избегнат връщането на митата на Тръмп

Ако не бъде постигнато споразумение до 31 октомври, налози върху износ за 10 млрд. долара между ЕС и САЩ автоматично ще влязат в сила отново от 2024 г.

13:53 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерите на Европейския съюз и САЩ работят за обявяването на временна сделка за търговията със стомана и алуминий на срещата си на върха на 20 октомври. Надеждите са, че чрез нея ще се избегне връщането на търговските ограничения от времето на президента Доналд Тръмп, съобщава Bloomberg.

Високопоставени представители на Белия дом и Европейската комисия преговарят за предварително политическо споразумение, което ще покрие двата основни аспекта на т. нар. Международно споразумение за стомана и алуминий, което ЕС и САЩ договарят от 2021 г. – справяне с непазарния свръхкапацитет и въглеродните емисии, посочват запознати източници.

Сделката, която няма да е правно обвързваща, цели да уреди спор, започнал, когато президентът Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на метали от Европа, позовавайки се на риск за националната сигурност. Ако не бъде постигнато споразумение до 31 октомври, налози върху износ за 10 млрд. долара между ЕС и САЩ автоматично ще влязат в сила отново от 2024 г.

Съюзниците се опитват да постигнат политическо споразумение, защото не смятат, че ще има достатъчно време за официална сделка заради крайния срок и разделението на позициите по някои ключови въпроси като съвместимост с международните търговски разпоредби, посочват запознатите.

Говорител на Комисията е отказал да коментира преговорите. От Съвета за национална сигурност на САЩ не са отговорили на запитване.

В рамките на евентуалното споразумение ЕС и САЩ ще целят координиране на мерки за прекомерен капацитет, посочват източниците, пожелали анонимност.

Вашингтон наложи 25% мито върху вноса на стомана от 2018 г., а ЕС въведе приблизително сходен налог на редица вносни продукти в рамките на свои мерки.

Засега преговорите за т. нар. мръсна стомана (стомана, която емитира прекомерни количества въглеродни и парникови емисии - бел.ред.) са по-трудни, но ЕС и САЩ се надяват да постигнат споразумение за съвместна работа по приемане на мерки през идните години, посочва един от запознатите. Брюксел ще го направи чрез прилагане на своя механизъм за въглеродните емисии, а Вашингтон може да въведе свои собствени мерки за ограничаване на търговията с мръсна стомана.

Предварителното споразумение за устойчива стомана и алуминий би било едно от основните постижения на първата трансатлантическа среща на високо равнище от две години насам между настоящия американски президент Джо Байдън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Китай ще се окаже на мушката на новото споразумение, тъй като е обвинявана в дъмпинг при стоманата. Страната отговаря за над половината от производството на суровината, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обезценяването на юана подсили привлекателността на китайския износ на стомана, поставяйки го напът да отбележи най-високото си равнище от 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още