IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет, Израел и САЩ се договориха за предоставяне на хуманитарна помощ за Газа

Масови протести срещу войната - и от привърженици на Палестина, и на Израел, се проведоха около Капитолия

07:36 | 19.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Египет, Израел и САЩ изглеждат готови да пропуснат хуманитарна помощ за Ивицата Газа, предава CNN. Темата беше водеща при разговор между американския президент Джо Байдън и египетския лидер Абдел Фатах ал-Сиси. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е категоричен, че хуманитарна помощ през граничните пунктове с Израел няма да бъде допусната, докато "Хамас" не освободи заложниците, които държи.

Не е ясно колко заложници държи организацията. При изненадващата атака на 7 октомври бяха задържани между 120 и 150 души - част от които участници в музикален фестивал, а други - живеещи в приграничните райони. Сред тях има и чужди граждани. Те се намират в Ивицата Газа, сочат заявките на "Хамас".

Говорител на организацията коментира през миналата седмица, че могат да започнат екзекуция на задържани, ако Израел не спре обстрела към Газа. ЕС предупреди социалните мрежи да са готови да прекъсват  "живо излъчване" на подобни екзекуции.

В Египет вече има колона от камиони с хуманитарна помощ, които очакват отварянето на пункта Рафах. На този етап няма информация кога ще стане това, отбелязват от ООН. Очакванията са, че при отваряне ще могат да бъдат евакуирани чужди граждани, които в момента се намират в анклава. Египет отказва да приеме бежанци от Ивицата Газа.

В САЩ има стотици арестувани по време на антивоенни протести край Капитолия, съобщават американски медии. Властите отбелязват, че протестиращи - както поддържащи палестинците, така и Израел, не са допуснати в сградите на Конгреса.

САЩ на този етап подкрепя тезата, че Израел не носи отговорност за взрива в болницата Ал-Ахли в Газа, стана ясно след посещението на президента Джо Байдън в Израел. Израелските военни обвиняват "Ислямски джихад" за удара, разпространявайки кадри с дефектна ракета, която е изстреляна от Газа, взривява се във въздуха и пада на земята в близост до болницата. От ООН настояват за независимо разследване на случилото се.

Според представители на Палестинската автономия израелската армия предоставя "подвеждаща информация" за взрива на болницата. Военните публикуваха освен видеа и аудиозаписи на членове на "Хамас", които коментират случая.

Израел съобщава и за продължаващ обстрел от страна на Ливан, където е седалището на "Хизбула".

Ръководителят на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви предупреди, че войната с "Хамас" няма да бъде кратка. Той е категоричен, че действията на военните са в съзвучие със законите, "независимо, че другата страна се бие като животно".

САЩ блокираха резолюция, призоваваща за "хуманитарна пауза" на военните действия в Израел, за да бъде оказана помощ за пострадалите и живеещите в Ивицата Газа. САЩ бяха единствените в Съвета за сигурност на ООН, които гласуваха против, Русия и Великобритания се въздържаха при гласуването. Вашингтон заяви, че са нужни повече дипломатически усилия за прекратяване на огъня в района, а също така критикуваха липсата на осъждане на действията на "Хамас" и правото на отговор на Израел в резолюцията.

Британският премиер Риши Сунак пристига днес (19 октомври) на двудневно посещение в Израел в опит да намали напрежението между двете воюващи страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още