IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците все повече губят вяра в основните институции

Един от най-разтърсващите фактори е оспорването на изборните резултати от Тръмп, но тенденцията започва много по-рано

12:54 | 22.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американците започват да губят вяра в институциите и хаосът в Камарата на представителите на фона на двете войни, е само върхът на айсберга на институционалната криза в страната, пише AP в анализ. Проучвания показват, че доверието намалява - от съдебната система, полицията и банките до религиозните институции, още преди вътрешните спорове сред републиканците да прераснат в криза в долната камара на американския Конгрес.

В началото на октомври малка част от "бунтарите" в редиците на Републиканската партия отстраниха председателя Кевин Маккарти, но трета седмица кандидатът им за поста не може да бъде избран. Именно подобни катаклизми влошават още повече доверието на американците в институциите, коментират анализатори.

Проучване през октомври, поръчано от АР, показва, че за 53% от американците е трудно да повярват на когото и да е в Конгреса. През март на същото мнение бяха 49% от анкетираните. Само 3% са изразили пълната си подкрепа за институцията - без промяна спрямо пролетта.

Според част от американците в основата на спора  са парите за Украйна, но много от гражданите все още споделят тезата на президента Джо Байдън, че подкрепата за Киев е от полза за сигурността на САЩ.

Като цяло доверието в американските институции се движи низходящо още от 70-те години на миналия век - основно около аферата "Уотъргейт". Нещата се промениха малко с идването на власт на Роналд Рейгън, макар че той коментираше, че едни от най-неприятните думи за американците са: "Аз съм от правителството и идвам да помогна".

Проучване на Gallup показва, че по-значително намаление на доверието в основополагащите институции на САЩ започва да се наблюдава около управлението на Барак Обама. Пикът обаче идва с оспорването на изборните резултати от Доналд Тръмп през 2020 година.

Данните от последните проучвания показват още, че около 33% от американците не вярват на Министерството на правосъдието, като републиканците имат по-лошо мнение за системата, отколкото демократите. Това вероятно е именно последица от коментарите на бившия президент Доналд Тръмп срещу когото се водят дела за опит да бъдат бламирани изборите.

Това недоверие се разпростира по-скоро към федералните власти, отчитат още АР след допълнителни анкети. Според тях хората харесват местните институции и щатските власти.

Множество проучвания показват, че 45% от американците не смятат, че медиите в страната предоставят напълно, точно и честно информацията.

Военните обаче са институцията, събрала най-малко негативни мнения - едва 17% заявяват, че нямат никакво доверие в армията на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 22.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още