IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Джордан се провали и в третия опит да оглави Камарата на представителите

Още не е ясно дали републиканецът ще продължи или ще се откаже от битката

21:13 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кандидатът на републиканците Джим Джордан загуби и третия вот за председател на Камарата на представителите, съобщава Ройтерс. Агенцията отбелязва, че вътрешната опозиция в партията на Джордан расте - срещу негу гласуваха 25 съпартийци, спрямо 22 във вота в сряда (18 октомври).

В подкрепа на Джордан гласуваха едва 194 конгресмени, което е доста под необходимите 214 гласа "за". Според документи на Конгреса републиканецът, който е един от близките съратници на Доналд Тръмп, е участвал в опитите на бившия президент да оспори изборната победа на Джо Байдън.

Демократите определят Джордан като "опасен екстремист" и единодушно гласуват против него. Те подсказаха, че биха подкрепили временния председател Патрик Макхенри, чиито функции са само да открива и закрива заседанията и да обявява резулатите от гласуването за председател

.

Републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите - с 221 места, спрямо 212 за демократите, но също така и дълбоки вътрешни противоречия. Затова предшественикът Кевин Маккарти беше избран след мъчителни 15 гласувания през януари, но за сметка на това беше отстранен от първия път на 3 октомври. Той се превърна в първия в историята на САЩ председател на Камарата на представителите с успешен вот на недоверие на сметката си.

На този етап не е ясно дали Джордан ще оттегли кандидатурата си или ще продължи да търси подкрепа сред своите колеги. Негови съратници сред републиканците му препоръчват да продължава да търси подкрепа.

Работата на Камарата на представителите е блокирана трета поредна седмица и това поставя под въпрос спешната помощ за Украйна, Израел и за подсилване на националните граници на САЩ в размер на 106 млрд. долара.

Кризата в Конгреса донесе напрежение и на фондовите пазари в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още