IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските дронове - понякога примитивни, но много ефективни

Битката за Авдиевка се ожесточава, а руснаците не изглеждат готови да се откажат

07:39 | 23.10.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заради санкциите Русия произвежда някои примитивни дронове с двигатели, купени от AliExpress, но те са спосбни да носят килограми взривни вещества и да бъдат много ефективни, коментира говорителят на Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна Юрий Ихнат пред обединения украински новинарски канал.

Именно такива са дроновете, които не могат да бъдат определени като тип, появяващи се в сводките на военни след обстрелите на руснаците. Два такива дрона бяха използвани от руснаците при нощната атака срещу 22 октомври. Често те са изработени от евтини материали и със събирани от други устройства части.

Русия не разчита само на внос на бойни дронове, но и на собствено производство и дори някои от тях да изглеждат примитивни, те могат да нанасят големи щети, предупреди още Ихнат.

В ранните часове на 23 октомври руснаците отново използваха дронове за обстрел на няколко вълни в различни части на Украйна - първоначално в Киевска и Харковска област, а след това и в южните Одеска, Миколаевска, Кировградска и Херсонска област, на североизток - Сумска и Черниховска област, както и в Донецка област. По данни на украинските военни всички използвани дронове - общо 14 са унищожени от противовъздушната отбрана. Те са изстреляни от Крим и са насочвани в различни посоки по време на полета. В нощната атака е използвана и една ракета Х-59, изстреляна от Су-34, която също е унищожена от ПВО.

Битката за Авдиевка се ожесточава, руснаците не изглеждат готови да се откажат

През изминалото денонощие е имало повече от 90 директни бойни сблъсъка, което означава увеличаване на интензивността на действията, сочи сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 606-я ден от пълномащабната война в страната. Увеличават се атаките към Авдиевка, за която украински анализатори коментират, че е "вратата" на Донецка област.

Руски военни кореспонденти съобщават за увеличаване на бойна техника и живата сила, но въпреки това липсват успехи заради големите загуби. Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че няма особена промяна в това направление на 22 октомври и руската армия може отново да направи пауза.

Руските военни се натъкнаха на широки минни полета около Авдиевка, а тежката техника е уязвима от атака с дронове и по тази причина наземната атака е максимално затруднена, обясняват още военните анализатори. Руснаците се сблъскват с това, през което трябваше да преминат украинците през юни и сега предстои да се види дали ще са толкова адаптивни както украинската армия.

И украински, и руски наблюдатели съобщават, че Русия продължава да прехвърля военни части в района. Според говорителят на групата "Таврия", ръководеща операцията в региона, те идват директно от Русия, а не от други части на фронтовата линия. ISW посочва, че това вероятно означава, че руснаците не планират да се откажат от опитите да превземат града.

Ожесточени са боевете и в Купянск и Маринка. Всички позиции са защитени, коментира и ситуацията на това направление на фронта украинският президент Володимир Зеленски във своето вечерно обръщение.

"Украйна има нужда от резултати всеки ден - да устои на руските атаки, да елиминира окупаторите и да върви напред - дали с километър, или с 500 метра, но всеки ден трябва да вървим напред, да бъдат подобрени украинските позиции, да бъдат притискани окупаторите", каза той и допълни, че това укрепва държавата и мотивира целия свят да помага на Украйна.

Руски наблюдатели съобщават и за изненадваща атака на Украйна в населеното място Писки на 8 км югозападно от окупирания още през 2015 година град Донецк и преземане на позиции. Но тази информация, както и данни за атака около Опитне (4 км южно от Авдиевка) не отговарят истината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 11
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 брао зелкич, пак си най-отрано на балатума с позитивни новини от фронта! Какви са прогнозите, за колко дни им остава техника на чeбурашките? 2-3, максимум 5 и им свършват танковете, нали? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 27
zelka007
преди 7 месеца
хех ... на Авдиевка само за вчера нови хиляда "груз 200" , нов скрап от 20 танка и 20 бтр-а ... а след като се разсея димът от няколко дневните неспирни експлозии на боеприпаси от летищата в Бердянск и Луганск --> погром ... :))) ... складове с боеприпаси , хеликоптери , безаналоговото ПВО дето требваше да ги пази ... всичко ... доставките на ATACMS продължават ... !! ... ще гледаме сеир като дойдат и Ф-16ките с бомбите с лазерно насочване ... приятен ден друзя антиваксъре-газовици !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още