IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън се е срещнал с китайския външен министър Уан И във Вашингтон

Посещението на Уан в САЩ е първото на висш представител на китайската външна политика от март 2021 г. насам

22:28 | 27.10.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън се е срещнал с външния министър на Китай Уан И, съобщават от Белия дом.

Байдън е подчертал важността на управлението на конкуренцията и поддържането на комуникационните линии между двете най-големи икономики в света по време на срещата, посочва се в съобщението, цитирано от Bloomberg.

„Президентът подчерта, че както САЩ, така и Китай трябва да управляват отговорно конкуренцията в отношенията и да поддържат отворени линии за комуникация. САЩ и Китай трябва да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства“, пише в съобщението.

На срещата не е обявено дали американският президент ще се срещне следващия месец с китайския държавен глава Си Дзинпин.

Уан е трябвало да се срещне в Белия дом със съветника по националната сигурност Джейк Съливан. Байдън е планирал да посети срещата като жест на учтивост, според източник на информационната агенция.

Длъжностни лица от двете най-големи икономики в света от месеци работят за организирането на среща на лидерите им около времето на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество през ноември. Когато Байдън изрази надежда, че това ще се случи, Китай отказа да потвърди присъствието на Си на срещата.

Двамата президенти се срещнаха последно на миналогодишната среща на върха на Г-20 в Бали, Индонезия. Оттогава те не са разговаряли.

Уан е провел среща и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на двудневното му посещение във Вашингтон.

Посещението на Уан в САЩ е първото на висш представител на китайската външна политика от март 2021 г. насам.

Отношенията между двете най-големи икономики в света започнаха да се подобряват, след като достигнаха най-ниската си точка по-рано тази година заради свалянето на китайски шпионски балон над САЩ и напрежението около Тайван. От лятото насам редица служители на американския кабинет посетиха Пекин за разговори със свои колеги от американската администрация и постигнаха напредък по макроикономическите въпроси.

Уан и Съливан се срещнаха миналия месец в Малта в опит да запазят каналите за комуникация отворени и да намалят риска от конфликт. Те обсъдиха отношенията на Китай с Русия и продължаващата подкрепа на Пекин за Москва във войната в Украйна. Американските служители предупреждават Китай още от миналата година, че подкрепата за Русия не трябва да преминава границата на предоставяне на смъртоносна помощ.

„Все още не сме видели никакви индикации, че Китай желае да предостави смъртоносна военна помощ на руската армия“, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери в четвъртък.

Китай не желае да заема страна и в конфликта между Израел и организацията „Хамас“ и настоява за прекратяване на огъня.

Белият дом предупреждава Пекин и за опасните маневри в Южнокитайско море. Според Вашингтон Пекин постъпва безотговорно, като отказва да възобнови комуникацията между военните, за да избегне конфликт.

Китайците „могат да водят разговори на някои места като Техеран“, което САЩ не могат, посочва Кърби и добавя: „Мисля, че би било безотговорно, ако не се опитаме да проучим този проблем с тях и да видим какви са техните перспективи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
хихи ... друзя антиваксъре-газовици ... забелязвате ли как от световните дела изпаднА една безаналогова галактическа гига сила !! поднебесната кинкалерия очевадно не желае конфронтация с "колективният и загниващ запад" ... а дали не се пазарят , вие как си купихте Аляска преди време , ние що да не си купим 1/4 или половината Сибир ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още