IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да похарчи 117 млрд. долара за отбрана през 2024 г.

Има промяна в управлението на руското направление "Днепър" с цел ограничаване на действията на украинците по левия бряг на реката

08:02 | 30.10.23 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През 2024 г. военните разходи ще бъдат 30% от всички публични плащания в Русия, или почти 11 трлн. рубли (116,8 млрд. долара), съобщава британското военно разузнаване, позовавайки се на изтекла документация от Министерството на финансите на Русия.

Това се равнява на 6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и е с 68% повече от средствата, отпуснати по това перо през 2023 г.

Севастопол отново е под атака с дронове

Севастопол отново е под атака с дронове в ранните часове на 30 октомври, пише в Telegram назначеният от Русия губернатор на града Михаил Развожаев. Той посочва, че Черноморският флот по предварителни данни отбива атаките, но няма повече подробности за случващото се. В района на пристанището има дим, но властите обясняват, че това е част от мерките за заблуда на врага, използвани от руските военни. 

От Министерството на отбраната на Русия съобщават, че градът е атакуван с два морски дрона, които са унищожени. Според руския информационен канал "Астра" при атаката са разрушени системи за противовъздушна отбрана. От Крим в сутрешните часове на 30 октомври се извършва обстрел към Одеса с ракети "Оникс" и "Искандер", допълват украинските власти. Цел отново е пристанищната инфраструктура, като има поражения по кораборемонтен завод.

През последните дни Русия съобщава за множество свалени дронове, включително и 36 над акваторията на Черно море и части от Крим, както и 44 над окупираните територии в Донецка, Луганска и Запорожка област, в периода 28 - 29 октомври. Местните власти в Краснодарския край съобщават за локален пожар в рафинерия край град Афипский. Според украински източници пораженията са по-сериозни. В рафинерията, която е едно от най-големите нефтопреработвателни предприятия в Южна Русия, се произвеждат горива за фронта - през миналата година са произведени 7 млн. тона авиационно гориво за военните самолети на Русия.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщава в своята сводка за 613-я ден от началото на пълномащабната война за атака с 12 дрона над територията на Украйна, като всички те са унищожени от системите на противовъздушната отбрана. Под артилерийски и минометен обстрел са били повече от 100 населени места в прифронтовите региони.

Провокативни обстрели над Авдиевка

Руските военни извършват провокативни ракетни обстрели срещу Авдиевка, коментират украински военни в обединения новинарски канал на Украйна. Самолети изстрелват ракети към град Покровск, а след това те променят посоката и се връщат над Авдиевка, имитирайки удар от страна на украинските части, разказват те.

Градът е подложен на 24-часов обстрел, което е прекъснало хуманитарните канали, на които разчитат към 1600 души, останали в Авдиевка. Евакуацията от града е трудна  - въпреки обстрела и разрушенията голяма част от хората отказват да напуснат родното си място. Има дни, в които влизането или излизането от града е невъзможно заради ракетните удари по пътищата и конвоите.

От средата на октомври Русия опитва да обкръжи града и с това да опита да окупира цялата Донецка област. Британското военно разузнаване отбелязва, че вероятно има политическа заповед за увеличаване на превзетите територии, но военните засега не успяват да ги осъществят ефективно, а загубите са най-големите за руската армия от началото на годината.

Боевете там остават интензивни, сочи справката на Генералния щаб на ВСУ. Според украинските анализатори край града в момента има разпложени около 40 хил. руски военни, част от които са изтеглени от други фронтове, за да подкрепят атаките.

Авдиевка е предна позиция на украинските части още от 2014 година, когато започна руската офанзива в Украйна. Според анализатори рейонът е добре укрепен, но и превземането му няма да доведе до сериозни размествания на фронта и сравняват евентуалното отстъпление на украинците със случилото се в Бахмут през май - освен големите загуби, превземането на населеното място не донесе никакви позитиви за Русия.

По всички фронтови линии през изминалото денонощие са регистрирани към 60 директни бойни сблъсъка. Министерството на отбраната на Русия също съобщава за отблъснати атаки по основните фронтове.

Най-горещите точки остават Купянск, Маринка и Авдиевка. Край Лиман за четвърти пореден ден няма атаки от руска страна. Настъплението на украинците продължава към Бахмут и Мелитопол. Геолокализирани данни потвърждават напредък край жп линията на юг от Андриевка (на 10 км от Бахмут). Според анализатори активизираните опити на руснаците да превземат напълно разрушената Маринка може да е опит да се представи на руската публика победа в региона, ако операцията срещу Авдиевка не успее.

Има ли десант през р. Днепър?

Руски военни анализатори продължават да обръщат внимание и на засилената активност на украински военни на левия бряг на р. Днепър, макар и да признават, че още няма стабилно укрепени позиции. Според информациите има прехвърляне на групи от 50-70 души на три места през реката. Украинските военни са се появили край Пишчанивка, Кринки, както и в района на Дачи (на 10 км югозападно от Херсон). От ВСУ уточняват, че в региона на Херсон се извършва контрабатарейна работа.

Според съобщения на  руски наблюдатели ръководителят на 29-а десантна част ген. Михаил Теплниски ще замести досегашния ръководител на направлението "Днепър" ген. Олег Макаревич и ще има задачата да ограничи операциите на украинците на левия бряг на Днепър.

Официално потвърждение на информацията няма, отбелязват от Института за изучаване на войната (ISW), но при посещението си в Ростов на Дон на 19 октомври руският президент Владимир Путин не се срещна с Макаревич. Руските анализатори пък посочват, че преместването на Теплински също не може да се разглежда като повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
penkiler1415
преди 6 месеца
Пак ще ядат пушки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
sssaaa
преди 6 месеца
До: zelka007, Фекален, тая Олешка я превземате на всеки 2-3 месеца от поне 1г. Последно Украинска ли е или не? Ако Рашките действаша като Евреите спрямо Газа, до сега в Авдиевка нямаше да има жив цивилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
zelka007
преди 6 месеца
рафинерията преработва почти 7млн тона петрол на година , а не че е доставила 7 тона авиационно гориво ... :))) ... миг29 с допълнителните резервоари зарежда почти 6 тона гориво на полет и ги изгаря за 30-40мин ... в Олешка как дела друзя антиваксъре ?! в Авдиевка още не сте започнали предполагам , засега загрявате на място , друзя газовици ... споменах ли че ще строим АР-1000 ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още