IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се преформатира ли политическата „сглобка“ покрай Бюджет 2024?

Очаква се сериозно популистко залитане към гласуването на бюджета, коментират проф. Румяна Коларова и Добромир Живков

11:41 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Бюджетът е организационната слабост на структурата от управленската коалиция – има договореност по конкретни мерки и конкретни цели, но няма договореност по самата управленска програма. Но бюджет без управленска програма няма. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи политологът проф. Румяна Коларова. Тя предположи, че може би ще се сблъскаме с поредната илюзия на „Продължаваме промяната“, че могат да направят бюджет и да наложат своята управленска програма въпреки своите партньори в парламента.

"Всички тези критики, които отправя г-н Борисов, имат за цел да регулират този общ път, по който вървят двете политически сили като гръбнака на това управление. Не виждаме механизъм, по който да се вземат решенията. Най-лошото, което може да ни очаква, е едно много сериозно популистко залитане към гласуването на бюджета. Партиите трябва да седнат и да говорят за стратегически добър план", е мнението на социолога Добромир Живков.

По думите на проф. Коларова се очертават два аспекта: първият е прозрачността – публичното договаряне, а вторият – популистките залитания при обсъждане на най-важния закон на държавата.

"Публичност в парламента е и обсъждането в комисия. Важно е да се откажат от своите популистки залитания. Те могат да бъдат и публични, и прикрити – защити на групови интереси, които дори не стават под натиск на съответната група", добави проф. Коларова.

На въпрос дали е време партньорите в управлението до подпишат споразумение, Живков отговори, че това е принципен механизъм – тези решения трябва да са видими и прозрачни. "Защо трябва да сваляме българската политика до ниво лични взаимоотношения, в които ще се заплашваме? Прилича на сапунен сериал. Институционалността трябва да се стреми да връща доверието към политическите партии. Подкопава се българската демокрация. Все още могат да седнат и да подпишат", категоричен е социологът.

Според проф. Коларова "Демократична България" от самото начало се държи на дистанция от реалната изпълнителна власт, докато от "Продължаваме промяната" искат да бъдат във властта. Тя напомни, че Христо Иванов в началото държеше на „техническо правителство“, а от друга страна добави, че Асен Василев е най-големият компромис, който ГЕРБ е направил.

Добромир Живков посочи, че когато Бойко Борисов започне да поддържа устойчиво една политическа линия, скоро я виждаме и като нагласи в електората на ГЕРБ и подкрепи думите си с маркетингово проучване на "Маркет линкс". „При ПП-ДБ имаше усещането, че по-трудно ще бъде преглътната "сглобката", но вече се приема. ГЕРБ се борят да разширят на ниво министри своето представителство в кабинета", обясни социологът.

Проф. Коларова е на мнение, че ако се стигне до смяна на баланса в кабинета, това ще отразява баланса и ще има преразпределяне на електората между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Запитан какви коалиции да очакваме в Общинския съвет на София, Живков отговори, че с известни съмнения е слушал заявките на новоизбрания кмет на столицата Васил Терзиев как няма да има "сглобка". Според социолога е неизбежно да се привлекат ГЕРБ и ПП-ДБ и на местно ниво. Той прогнозира, че БСП ще бъде отново в опозиция.

Ще стане ли заложник Бюджет 2024 на популистките залитания? Изпълними ли са условията, които ГЕРБ поставя? Ще се адаптира ли ПП към промяната в ситуацията с нова стратегия? Какво е да управляваш на инат? Как ще се развият отношенията в СОС и каква ще бъде позицията на проф. Вили Лилков?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още